După ce a studiat managementul afacerilor și administrație publică la un colegiu din Kathmandu, Binod Chaudhary a vrut să studieze în capitala finanțelor indiene, Mumbai, scopul său fiind acela de a deveni un contabil de renume. Nu a reușit să-și împlinească visul pentru că la, 19 ani, a fost nevoit să preia businessul familiei. La acea vreme, trebuia să aibă în grijă primul magazin de tip „department store“ din Nepal.
După aproape patru decenii, afacerile lui Chaudhary s-au dezvoltat, iar acesta a devenit miliardar în dolari. Chaudhary Group, imperiul său, este prezent acum în multe sectoare, de la bunuri de larg consum, imobiliare, electronice la infrastructură, industria ospitalității, dar și în segmentul bancar. „Respectând“ o tradiție bună și în România, bogătașul Chaudhary a făcut și el pasul în politică, fiind astăzi unul dintre cei mai importanți guvernanți ai Nepalului. „Sunt mai mult decât interesat ca economia țării mele să crească și, mai mult decât atât, pot contribui la acest lucru prin faptul că sunt politician și pot propune proiecte noi“, spune el.
Slănic Moldova, primul obiectiv
Până luna aceasta, Chaudhary nu fusese niciodată în România. L-au adus aici niște amici australieni care au dezvoltat, la Slănic Moldova, un club exclusivist. Familia McMillen a construit Vila Siam cu scopul de a aduce laolaltă oameni de afaceri străini, interesați de investiții în România. Așa a devenit Chaudhary membru al clubului și dornic să-și pornească și aici câteva afaceri. „Dacă ei au investit în România, cu siguranță, mulți dintre cunoscuții lor o vor face, printre aceștia sunt și eu. Scopul este de a promova regiunea Slănic Moldova ca o destinație de spa“, declară pentru Capital Binod Chaudhary.
„Luna aceasta, cu ocazia vizitei mele la Slănic, m-am întâlnit cu câțiva dintre cei mai importanți manageri ai unor afaceri românești și am discutat cu autoritățile despre posibilitatea de a investi în zonă“, adaugă acesta. Potrivit lui, zona Slănic Moldova are potențial de destinație internațională și, momentan, analizează câteva opțiuni de a investi. „Intenția mea este să urmez familia McMillen. Suntem dispuși să investim cel puțin zece milioane de euro în turismul de sănătate și wellness, respectiv în producția de energie, ambele industrii având un ritm rapid de dezvoltare“, explică Chaudhary, menționând că acestea ar fi primele sale investiții în România.
De ce a ales țara noastră pentru extinderea businessului? „Afacerile înseamnă oamenii. Întotdeauna analizez mai întâi oamenii, și abia apoi oportunitățile de investiții. La români mi-au plăcut două lucruri, pe care le regăsesc și la conaționalii mei: creativitatea și munca grea pe care o fac. Apreciez aceste două calități pentru că sunt esențiale pentru succes“, își motivează Chaudhary alegerea făcută. Mare investitor în energie verde, miliardarul nepalez privește cu atenție și acest sector, cu mare potențial în România. Preferă însă să nu divulge prea multe informații despre direcțiile pe care le urmărește, însă este convins că investițiile străine din zonă vor fi din ce în ce mai multe și mai importante. „Am observat că segmentul energiei verzi a crescut puternic în România, iar eu simt din plin potențialul acestui segment“, spune nepalezul.
Carte de vizită
- În prezent, Binod Chaudhary este președinte și managing director al holdingului Chaudhary, cu afaceri în China, Hong Kong, Thailanda, Singapore, Filipine, Dubai și multe alte țări din Asia.
- În 2008, revista Forbes îi dedică un număr lui Binod Chaudhary și holdingului său – o premieră pentru o organizație din Nepal.
- În 2000 este numit consilierul primului-ministru din Nepal, iar în 2008 a fost nominalizat la conducerea parlamentului de către actualul partid de guvernământ.