Politicienii greci din cele trei partide care formează coaliţia de guvernământ de la Atena au recunoscut aseara că nu s-au pus de acord asupra reducerii cheltuielilor cu 11,5 miliarde de euro, aşa cum solicitase "troica" creditorilor internaţionali (Comisia Europeană, BCE şi FMI), potrivit news2world.net.
Grecia riscă, aşadar, să intre în incapacitate de plată de la 20 august, dacă nu va obţine următoarea tranşă a creditului de sprijin din afară sau nu va putea împrumuta de pe piaţă, pe termen scurt, circa 3 miliarde de euro pentru plata obligaţiunilor scadente.
"Troica" a refuzat să aloce o nouă tranşă Greciei până când Atena nu va realiza economiile promise.
Primul ministru elen, Antonis Samaras, s-a întâlnit ieri cu liderii a două partide de coaliţie, la întâlnire participând de asemenea şi ministrul finanţelor Yannis Stournaras: "Suntem în căutarea lor" (a fondurilor care trebuie economisite), le-a spus ziariştilor Stournaras, întrebat dacă au fost identificate domeniile unde pot fi operate noi reduceri de cheltuieli. Potrivit acestuia, experţii "troicii" de creditori, care au rămas la Atena după încheierea consultărilor săptămâna trecută, vor sta în capitala greacă "atât timp cât este necesar".
Liderul Stângii democratice (Dimar), Fotis Kouvelis, a spus, în acest context, că negocierile vor continua:"În faţa noastră stau probleme concrete, dar trebuie să ne gândim în acelaşi timp şi la societatea elenă care nu poate să preia o nouă povară de austeritate".
Liderul de centru-stânga PASOK, Evangelos Venizelos, a declarat că noile măsuri de reducere a costurilor ar trebui să ia în considerare recesiunea din ţară, mult mai mare decât se anticipase anterior: "La reducerea deficitului bugetar ar trebui să se ţină seama că avem o recesiune mult mai profundă decât estimau partenerii noştri instituţionali", a spus acesta. El solicitase anterior ca ţara sa să primească o amânare de trei ani pentru realizarea economiilor, care s-ar încheia astfel în 2017.
Sursa: Agerpres