Politicienii PNL şi PSD vor crearea unui holding integrat pentru companiile de stat din sectorul energetic în locul actualului proiect PDL care presupune crearea a două companii naţionale de energie, Electra şi Energetica.
„Cred că România are curajul să spună că putem să facem un holding integrat în sectoul energetic care să joace pe piaţa internaţională”, a declarat liderul PSD Mircea Goană la a patra ediţie a conferinţei Energy in Central & Eastern Europe.
El a mai spus că România are nevoie de o companie foarte puternică în domeniul energetic care să poată juca în regiune după modelul companiilor occidentale integrate vertical, dar şi al jucătorilor din Europa Centrală, precum compania ungară MOL care a investit masiv în Croaţia sau companiile austriece care au intrat pe piaţa locală.
Vosganian spune că actualul proiect e un eşec
Reunirea tuturor companiilor a fost susţinută şi de senatorul PNL Varujan Vosganian care a propus crearea unei companii naţionale de stat în energie de tipul unui holding dar care să nu presupună distrugerea formei de organizare actualelor companii de stat.
Vosganian consideră că actualul proiect de organizare a sistemului energetic de stat care presupune formarea a două companii este unul eşuat pentru că un astfel de demers trebuia mai întâi clarificat înainte de a fi demarat. „Un astfel de proiect nu trebuie să blocheze procesul de modernizare şi de investiţii sau listarea la bursă a actualelor companii”, a mai spus Vosganian.
Trebuie o lege a holdingului
Deputatul PSD Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Comerţ şi Industrie a Camerei Deputaţilor a afirmat că în prezent legea holdingului, pe baza căreia ar trebui să funcţioneze aceasză nouă companiei integrată, va merge în Parlament. Aceasta ar presupune ca firmele de stat din sectorul energetic să fie integrate într-o entitate care să gestioneze problemele de ordin fiscal ale acesteia, cum ar fi plata TVA-ului sau plata impozitului pe profit.
Cum arată planul actual
Potrivit programului actual de restructurare a sistemului energetic, Guvernul intenţionează să restructureze sectorul energetic şi să adune principalele companii de producţie a electricităţii cu cele de exploatare a cărbunelui şi cu distribuţiile de electricitate rămase în proprietatea statului în două societăţi, numite Electra şi Energetica.
Prima dintre companii, denumită Electra, va fi formată din cele 3 complexuri din Oltenia, Turceni, Rovinari şi Craiova, Nuclearelectrica, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO) şi sucursalele hidro Sibiu, Vâlcea şi Slatina. Cea de a doua companie, denumită Energetica, va conţine Compania Naţională a Huilei, termocentralele Deva şi Paroşeni, restul de Hidroelectrica şi centralele ELCEN din Bucureşti şi Constanţa.