Politicienii români par a se fi trezit în ultimul moment şi vor să facă toate eforturile pentru a îndeplini condiţiile impuse de Fondul Monetar Internaţional pentru a ne acorda următoarea tranşă de împrumut.

După ce Curtea Constituţională a dat undă verde legilor privind salarizarea unică şi restructurarea agenţiilor guvernamentale, politicienii mai au de rezolvat două probleme majore: bugetul pe anul 2010 şi legea responsabilităţii financiar-fiscale.

Adoptarea bugetului pe 2010 necesită modificarea Legii de organizarea a Guvernului

Legea bugetului pe anul 2010 este prioritatea numărul unu, iar noua majoritate parlamentară a decis modificarea, în regim de urgenţă, a Legii de funcţionare şi organizare a Guvernului României, astfel încât să permită guvernului interimar Emil Boc avansarea schiţei de buget pe 2010.

„În urma hotărârii parlamentare de săptămâne trecută, am decis modificarea, în regim de urgenţă, a Legii 90 de funcţionare şi organizare a Guvernului României, prin care, astăzi, Camera Deputaţilor şi, cel târziu miercuri, Senatul României să poată să permită din punct de vedere legal şi procedural ca guvernul demisionar Boc să avanseze Parlamentului României schiţa de buget pe 2010. Trebuie să dăm un semnal extrem de omogen partenerilor noştri internaţionali, FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială, că, în pofida situaţiei inedite de la Bucureşti, există predictibilitate şi un început de stabilitate politică cu privire la discuţia despre buget”, a spus preşedintele Senatului, Mircea Geoană.

Fondul Monetar Internaţional a cerut aprobarea legii bugetului de stat până în prima decadă a lunii decembrie, respectiv înaintea datei de 10 decembrie când are loc şedinţa board-ului Fondului, a declarat, vineri, preşedintele Traian Băsescu, după întâlnirea cu delegaţia FMI.

3 zile pentru legea responsabilităţii fiscale

Parlamentarii au decis ca iniţiativa legislativă privind legea responsabilităţii financiar-fiscale să fie dezbătută în regim de urgenţă. Preşedintele Senatului a cerut premierului interimar, Emil Boc, să se pronunţe în termen de 3 zile asupra propunerii de act normativ.

Printre avantajele acestei legi se numără o mai bună gestionare a banului public, introducerea bugetării multianuale, precum şi limitarea numărului de rectificări pe care le poate face Guvernul.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat anterior că o solicitare a FMI se referă la adoptarea legii responsabilităţii fiscale. El a mai spus că promulgarea legii salarizării unitare şi a legii cu privire la desfiinţarea unor agenţii guvernamentale fac parte din condiţiile rezolvate de România.