Politicienii vor sa puna cruce fabricii de mobila din Oradea

In planul "afacerilor”, in Romania nu exista conflicte in interiorul coalitiei.Fabrica de mobila oradeana Mobila Alfa este una dintre putinele societati de profil care s-au mentinut pe linia de plutire in ultimii ani, in ciuda repetatelor proteste ale angajatilor si a scumpirii materiei prime destinate productiei de mobilier. La toate acestea se adauga pierderea, dupa 1989, a unor importante piete de desfacere, cum ar fi cea din fosta URSS. Actionar majoritar, Fondul Proprietatii de Stat n-a de

In planul „afacerilor”, in Romania nu exista conflicte in interiorul coalitiei.Fabrica de mobila oradeana Mobila Alfa este una dintre putinele societati de profil care s-au mentinut pe linia de plutire in ultimii ani, in ciuda repetatelor proteste ale angajatilor si a scumpirii materiei prime destinate productiei de mobilier.
La toate acestea se adauga pierderea, dupa 1989, a unor importante piete de desfacere, cum ar fi cea din fosta URSS. Actionar majoritar, Fondul Proprietatii de Stat n-a depus eforturi sa privatizeze societatea, chiar daca existau cereri credibile (de exemplu, societatea franceza Groupe Jaques Parisot). Abia la finele anului trecut, Directia Teritoriala Bihor a Fondului a initiat un program de privatizare pentru vanzarea pachetului de 51% de actiuni detinut de stat la fabrica de mobila oradeana, a treia runda a licitatiei urmand a avea loc la inceputul lunii ianuarie 2000. Insa, pe 16 decembrie 1999, in Administratia Financiara Oradea exista ideea ca Mobila Alfa trebuie si va fi lichidata, cu toate ca potrivit Legii nr. 64/ 1995, nu erau indeplinite conditiile necesare pentru introducerea unei asemenea actiuni. Societatea avea o datorie de aproximativ 20 de miliarde lei catre finantele locale, dar nu se gasea in incapacitate de plata, adica nu a stopat platile catre stat cel putin 30 de zile.
In plus, la cererea conducerii societatii, aceasta beneficiase din partea Ministerului Finantelor de o reesalonare a datoriilor pe o perioada de 32 de luni. Mai mult, sumele aprobate la reesalonare au fost achitate lunar de catre debitoare. De aceea, devine greu de crezut ca o societate comerciala cu contracte ferme de export in valoare de 58,6 miliarde lei si care beneficiaza de facilitati la plata datoriei catre Finante poate fi declarata falimentara. La data de 17 decembrie 1999, Administratia Financiara Oradea a introdus cererea de lichidare-restructurare a fabricii Mobila Alfa.
Chiar daca societatea in cauza a inaintat recurs, motivandu-si vinovatia, Tribunalul Bihor emite, in ziua de 28 decembrie 1999, sentinta civila prin care dispunea inceperea producerii reorganizarii judiciare. In ciuda proverbialei lentori a justitiei, in cazul acesta totul s-a derulat extrem de rapid, surse din cadrul Administratiei Financiare afirmand ca un astfel de demers dureaza cel putin o luna. Prin aceeasi decizie emisa de Tribunalul Bihor a fost numit administrator al Mobila Alfa, inginera specialista in vase ceramice, Maria Szekely, nimeni alta decat sotia deputatului UDMR Bihor, Ervin Szekely.
Cei patru care au speriat vestul
Astfel, in prima zi lucratoare a anului, la poarta societatii s-a prezentat echipa de lichidare constituita din: Maria Szekely, Marcel Negrau, Dan Romocea si Alin Badiceanu.
Sa-i luam pe rand: Maria Szekely are experienta lichidarilor in cadrul firmei Cris Vest SRL Oradea, alaturi de subprefectul UDMR de Bihor, Augustin Modoc, ca asociati. De aceeasi parte a baricadei se afla si Marcel Negrau, ruda apropiata a deputatului PNTCD Bihor, Mircea Negrau (celebru in ceea ce priveste inactivitatea parlamentara), iar din alta directie favorabila afacerii puse la cale vine Alin Badiceanu, fiul senatorului PNTCD Bihor, Nestor Badiceanu.
Se presupune ca acesti „specialisti” vor incheia definitiv conturile fabricii de mobila, adapostiti la umbra comisioanelor acordate cu larghete de lege. Asadar, o aglomeratie evidenta de nume ale vip-urilor locale adepte ale strategiei „restructurarii prin lichidare”. Pana la urma, lichidam tot ceea ce exista, indiferent de starea financiara si posibilitatile reale de relansare in care se afla debitorul.
Combinatia fatala dintre politic si economic
Intorcandu-ne in timp, norii negri s-au adunat asupra fabricii de mobila oradene din momentul in care directorul nominalizat pe baza algoritmului dupa alegerile din 1996, Marius Trica, si-a permis sa emita factura pentru „cumparaturile” in valoare de 35 milioane lei facute de proprietarul societatii Euro Investment Consulting SRL, Alin Badiceanu. „A ramas uimit ca i-am cerut sa plateasca factura emisa de noi pentru mobilierul comandat, spunandu-mi ca nici nu-i vine sa creada ca nu anulez respectiva factura. Eu nu-mi pot permite asa ceva. Bineinteles ca n-a achitat suma datorata, motiv pentru care am actionat societatea in judecata”, a declarat Marius Trica.
„Asaltul” a continuat in luna septembrie a anului trecut, cand Alin Badiceanu, proaspat om de afaceri, a mai facut o incercare: „Voia sa semnez un contract potrivit caruia firma pe care o conduce prelua mobilier din stocul fabricii, in valoare de 3,3 miliarde lei. Spunea ca are piata de desfacere in SUA si Canada. Nu era dispus sa ne ofere nici macar o garantie bancara pentru tot ceea ce intentiona sa preia, considerad ca numele (renumele – n.n.) lui este o garantie suficienta pentru noi. Evident ca n-am fost de acord”, adauga managerul Trica.
In acest context, este de inteles de ce Administratia Financiara Oradea s-a hotarat subit sa declare fabrica Mobila Alfa in incapacitate de plata.