„Echilibrul macroeconomic financiar nu este suficient pentru creșterea economiei”, spune Lucian Isar, analist economic, fost vicepreședinte al Bancpost. „Implementarea întocmai a politicilor FMI, adică stabilizarea macro de care se tot vorbește, duce, așa cum am văzut în economiile din Asia sau America de Sud, la o perioadă lungă, 8-10 ani, de creștere economică suboptimală”, mai arată analistul care precizează că o creștere economică redusă, de unu-două procente nu este suficientă pentru o țară în dezvoltare.
Economia românească are nevoie de măsuri particulare pieței și zonei pentru a reuși să iasă din recesiune și să reintre pe un trend de creștere semnificativă. Măsuri care nu s-a luat însă până acum. „Efectele nivelului dobânzii de politică monetară au loc la 8-12 luni de la momentul schimbării, ceea ce obligă la o politică proactivă, de anticipare a problemelor din economie”, spune Lucian Isar. Ceea ce ne arată că BNR a reușit să fie cu cel puțin un pas în urma evenimentelor în ultimii ani, prima reducere de dobândă de politică având loc doar la începutul lui 2009, când economia a înregistrat și cel mai mare recul din perioada crizei.
„Deficitul bugetar și inflația ar trebui să urmărească <<regula lui 44>> până în 2015, adică un deficit de 4% pentru a permite spațiu fiscal pentru investiții, iar inflația să aibă un interval țintă centrat tot de 4%”, arată analistul. În același timp, creditarea companiilor ar trebui promovată și favorizată, inclusiv prin reducerea până la zero a rezervelor minime obligatorii pentru creditele de investiții, iar dobânda de politică monetară ar trebui redusă la 5,75%.
De asemenea, politica economică trebuie să fie națională, chiar dacă în prezent se discută în principal despre globalizare și despre armonizarea cu politicile instituțiilor internaționale. România ar trebui să ia toate măsurile necesare creșterii economiei autohtone, așa cum și Polonia are, în primul rând, grijă de economia proprie (și a reușit astfel să evite recesiunea).
„Oamenii au nevoie de educație financiară la toate nivelele, pornind de la cetățenii care au nevoie de produse de creditate și economisire și ajungând până la companiile mari, care, de asemenea, trebuie să înțeleagă mecanismele financiare astfel încât să înțeleagă toate avantajele și dezavantajele unui instrument”, spune Lucian Isar. Fostul vicepreședinte al Bancpost a declarat că a părăsit funcția de la bancă în momentul în care nu vedea nicio provocare în serviciul respectiv și a preferat să devină antreprenor. „Avem nevoie de educație, iar acest lucru trebuie să îl promoveze toți actorii din economie, inclusiv presa”, consideră Isar.
Politicile FMI ne duc spre o creștere economică mai mică decât avem nevoie
2 februarie 2011, 17:24
Ultima modificare în 2 februarie 2011, 19:24
Interesul național ar trebui să primeze în fața politicilor FMI, care se bazează doar pe doi piloni de susținere (inflație și deficit) și care au nevoie de un alt treilea pilon necesar pentru atingerea PIBului potențial.
Etichete: bancpost,
crestere economica,
fmi
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook