Fără îndoială, alegerile prezidențiale din SUA vor avea un impact semnificativ asupra piețelor bursiere, mai ales pentru că Donald Trump și Kamala Harris au opinii diferite cu privire la o serie de industrii-cheie, ceea ce forțează investitorii să se familiarizeze cu promisiunile lor, pentru a-și calcula următorii pași, arată analiștii XTB, companie de investiții pe bursele internaționale, se arată în noua analiză XTB.
Un posibil impact major asupra burselor
Trebuie subliniat faptul că, inițial, Trump și-a concentrat campania pe atacarea politicilor și atitudinii lui Joe Biden, motiv pentru care preluarea bruscă a cursei de către Kamala Harris a schimbat narativul electoral și viziunea față de proiectele importante.
Drept urmare, nu este de mirare faptul că cei doi candidați vin cu politici care ar putea genera schimbări pentru investitorii care vor sta cu ochii pe burse în ziua alegerilor.
Petrolul, un activ volatil și politizat
Petrolul este unul dintre cele mai politizate active din lume, deci politicile ambilor candidați ar putea avea un impact enorm asupra prețurilor, punctează analiștii XTB.
Pe termen lung, dacă Harris câștigă, este de așteptat ca prețurile să crească, având în vedere reticența ei de a majora producția. Trebuie subliniată, de asemenea, lipsa de influență asupra OPEC (Organization of the Petroleum Exporting Countries), vizibilă în timpul președinției lui Biden.
Pe de altă parte, o posibilă victorie a lui Trump ar putea avea un impact negativ asupra petrolului. Candidatul republican dorește autosuficiență energetică, ceea ce ar trebui, totuși, să conducă la creșterea producției de petrol și gaze.
Trump a avut, de asemenea, o influență mai mare asupra acțiunilor OPEC în timpul președinției sale. Dacă își respectă promisiunile de a pune capăt conflictelor geopolitice din întreaga lume, acest lucru ar putea avea un impact negativ asupra prețurilor, punctează analiștii XTB.
Cât de scump va fi aurul după alegeri?
Un dolar slab ar putea avea un impact pozitiv asupra aurului dacă victoria este a Kamalei Harris, în vreme ce mandatul lui Trump ar putea întări moneda SUA.
Trebuie menționat că, în egală măsură, politicile lui Trump ar crește așteptările privind inflația, ceea ce poate veni cu un impuls asupra aurului.
Cu toate acestea, nu trebuie uitat faptul că Fed se află într-un ciclu de reducere a ratei dobânzii, care a avut, istoric, un efect pozitiv pe termen scurt, dar un impact mixt pe termen lung asupra prețurilor aurului.
Mai merită subliniat faptul că prețurile au depășit în mod repetat maximele istorice în acest an, ceea ce ar putea duce la concluzia că metalul prețios este prea scump, scriu analiștii XTB.
Cine s-a arătat „prietenul” criptomonedelor?
Donald Trump a semnalat în mod repetat sprijinul său pentru industria criptomonedelor, ba chiar a apărut la cea mai mare conferință Bitcoin 2024. Planul de dezvoltare ulterioară a fost inclus în agenda sa, subliniind dreptul de a deține propriile portofele de criptomonede și încurajând companiile să își mute operațiunile în SUA.
După alegeri, o eventuală relaxare a reglementărilor pentru criptomonede este așteptată de investitori, întrucât ar duce la popularizarea lor în masă.
Câștigătorul în această ecuație ar putea fi Coinbase, o bursă americană de criptomonede ale cărei profituri depind de volumul tranzacțiilor și de popularitatea pieței.
Industria armelor, cartoful fierbinte
Victoria lui Harris ar putea fi sinonimă cu un control mai strict al armelor în State, deși atât ea, cât și propunerea de vicepreședinte, Tim Waltz, sunt deținători de arme.
Eventualele reglementări privind controlul armelor ar putea pune presiune pe rezultatele unor companii din domeniu, precum Smith&Wesson, în timp ce scăderea cotației, deja cauzată de efectul de bază în 2024, ar putea continua în anii următori. Compania are, de altfel, un istoric de creștere a fluxurilor de numerar în anii electorali.
În ce privește industria apărării, General Dynamics (GD) ar putea fi într-o situație dificilă după victoria lui Trump. Fiind unul dintre principalii producători americani de armament, GD ar putea fi puternic afectată de potențialele schimbări ale politicii NATO promise de Trump, care dorește să facă presiuni pentru a crește cheltuielile de apărare la 3% din PIB.
Paradoxal, acest lucru ar putea reduce cererea pentru produsele GD dacă aliații europeni își favorizează propriile companii de apărare. În plus, dorința declarată a lui Trump de a pune capăt rapid războiului din Ucraina ar putea cererea de sisteme de luptă și muniție ale GD, care sunt, în prezent, foarte utilizate în conflict.
Impactul în industria auto
Întrucât Harris va continua, probabil, să vină cu propuneri prin care să reducă emisiile, industria automobilelor convenționale ar putea fi afectată.
De exemplu, vânzările de mașini electrice reprezintă doar 3% din veniturile Ford, ceea ce o face destul de sensibilă la politica tranzitorie a candidatului democrat, explică analiștii XTB.
Pe lângă scăderea vânzărilor de mașini cu motor cu combustie, compania va fi, probabil, forțată să investească în noi linii de producție pentru mașini electrice, pentru a nu rămâne în urmă.
Creșterea costurilor de investiții și cererea limitată pentru automobilele tradiționale ar putea încetini semnificativ Ford și ar putea oferi un avans puternic concurenților săi, se arată în analiza XTB.