Polițiști care nu te pot amenda în România? Judecătorii au dat verdictul. Lege pentru toți șoferii

Poliția Română

SURSA FOTO: Facebook, Poliția Română

Ilegal în România! Primești amendă de peste 600 de lei. Nu poți scăpa de amendă nici în instanța de judecată! Poliția va avea câștig de cauză. Despre ce este vorba mai exact?

Un șofer din Constanța a primit o amendă de 660 de lei pentru că a parcat mașina lângă stația de autobuz CT Bus

Un șofer a primit o amendă de 660 de lei pentru că a parcat mașina pe Bulevardul Alexandru Lăpușneanu, lângă stația de autobuz CT Bus, pe 25 ianuarie 2024, la ora 14:39. Fapta sa a îngreunat traficul în zonă.

Șoferul a contestat amenda în instanța de judecată, spunând că informațiile scrise de agent nu sunt corecte. El a explicat că, în ziua respectivă, a primit o comandă pentru a prelua un client, dar clientul a anulat cursa cu un minut înainte de momentul în care agentul de la Poliția Locală a notat că el staționa, la mai puțin de 25 de metri de stație.

Bărbatul a stat parcat mai puțin de un minut. Potrivit lui, agentul nu are dreptul să constate și să sancționeze contravenții, deoarece nu este polițist rutier.

După analiza probelor, instanța de judecată a decis că șoferul nu a demonstrat că ceea ce a spus este adevărat, iar singura sa apărare a fost că a stat parcat foarte puțin, adică mai puțin de un minut.

SURSA FOTO: Dreamstime

Contestația șoferului a fost respinsă de către judecători

În acest caz, bărbatul afirmă că anularea comenzii a avut loc cu un minut înainte de ora 14:39, dar documentele depuse arată că anularea s-a făcut de fapt la ora 14:48. Pozele din dosar demonstrează că mașina lui a stat parcată mai mult timp, cel puțin șase minute, potrivit Focus Press.

Instanța de judecată a spus că simpla negare a șoferului, care susține că fapta pentru care a fost amendat nu este adevărată, nu este suficientă pentru a schimba veridicitatea procesului-verbal.

Judecătorii au menționat că, conform legii, Poliția Locală are dreptul să constate contravenții și să aplice amenzi pentru parcări ilegale, inclusiv să ridice mașinile parcate neregulamentar. În final, contestația șoferului a fost respinsă de către judecători.

„Simpla negare a petentului, în sensul că fapta reținută în sarcina sa nu corespunde realității, nu poate răsturna prezumția de temeinicie de care se bucură procesul-verbal.

Potrivit art. 7 lit. h) din Legea nr. 155/2010, în domeniul circulației pe drumurile publice, poliția locală are atribuția de a constata contravenții și de a aplica sancțiuni pentru încălcarea normelor legale privind oprirea, staționarea, parcarea autovehiculelor și accesul interzis, având dreptul de a dispune măsuri de ridicare a autovehiculelor staționate neregulamentar”, au transmis reprezentanții Judecătoriei Constanța.