Nu va mai fi nevoie de semnătură de martor pe procesele verbale
Executivul de la București a adoptat o OUG care are noi prevederi referitoare la procesele verbale întocmite de către polițiști și nu numai. Dacă anumite situații au fost înregistrate cu mijloace audio-video de către agenții contravenționali, nu va mai fi necesară prezența semnăturii unui martor în procesul-verbal.
Atunci când situația a fost înregistrată prin mijloace audio-video, nu va mai fi necesară aplicarea ulterioară a procedurii:
- de comunicare a actului constatator;
- de afișare a procesului-verbal.
Maşinile care vor fi imobilizate sau direct ridicate
În cazul în care conducătorul auto refuză să se supună testării pentru consumul de alcool, autovehiculul acestuia va fi imobilizat. O altă opțiune este ca vehiculul să fie ridicat. Aceleași reguli se aplică și în cazul testării anti-drog. Varianta a doua se aplică numai dacă nu poate fi asigurată pe loc conducerea vehiculului de către o altă persoană.
Se va introduce un sistem pentru mutarea vehiculelor parcate corect. Scopul este de a promova anumite interese generale, fără a leza drepturile conducătorilor auto.
Se dorește prevenirea sau reducerea impactului accidentelor, calamităților sau dezastrelor. Se mai are în plan și facilitarea intervenției de urgență a autorităților competente. Scopul este de a proteja viața și bunurile publice sau private.
Se vor impune sancțiuni pentru conducătorii de biciclete sau trotinete electrice. Este vorba despre cei care refuză să se supună testării pentru consumul de alcool sau substanțe psihoactive.
Cum se eliberează dovada înlocuitoare a permisului de conducere?
În cazul comiterii infracțiunii prevăzute la articolul 3361 din Codul Penal, care implică șoferi, instructori sau examinatori implicați în accidente cu victime, permisul de conducere sau documentul echivalent acestuia va fi reținut.
În această situație, dovada înlocuitoare a permisului de conducere se eliberează fără drept de circulație.
În situația în care suspendarea înmatriculării vehiculului, conform articolului 11 alineatul (43) din Codul Rutier, a avut loc pentru o perioadă continuă de 9 luni.
În restul cazurilor prevăzute de lege, în care suspendarea înmatriculării vehiculului a fost în vigoare pentru o perioadă continuă de 3 ani, cu excepția vehiculelor de interes istoric (conform definiției din OG nr. 81/2000) pentru care este menționat corespunzător în rubrica de observații a certificatului de înmatriculare, perioada de suspendare a înmatriculării este de 10 ani.