Un bărbat în vârstă de 49 de ani din Bistrița a fost sancționat cu o amendă de 12.000 de lei de către poliție. În după-amiaza zilei de marți, acesta a transportat un câine, închis într-un tomberon, folosind mașina de serviciu și a abandonat animalul pe o stradă din periferia orașului.
Polițiștii au sancționat cu 12.000 de lei un bărbat care și-a abandonat câinele
După ce imaginile au fost publicate, polițiștii au acționat și l-au identificat pe autor.
Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Bistrița-Năsăud a anunțat că polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor s-au autosesizat și au început verificările. Au identificat mașina și șoferul, un bărbat de 49 de ani din Bistrița.
Verificările au arătat că, pe 6 august, bărbatul a transportat și abandonat un câine pe strada Valea Budacului. El a fost sancționat cu o amendă de 12.000 de lei pentru încălcarea Legii 2005/2004.
„În urma apariţiei în spaţiul public a imaginilor, poliţiştii Biroului pentru Protecţia Animalelor Bistriţa-Năsăud s-au sesizat din oficiu şi au demarat verificările pentru identificarea persoanei în cauză. (…) A fost identificat autoturismul în cauză, precum şi conducătorul acestuia, un bărbat de 49 de ani din Bistriţa.
În urma verificărilor a reieşit faptul că, în după-masa de 6 august, acesta ar fi transportat şi abandonat un câine, pe domeniul public, strada Valea Budacului. Bărbatul a fost sancţionat contravenţional pentru nerespectarea Legii 2005/2004, cu amendă în cuantum de 12.000 de lei”, a transmis Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Bistriţa-Năsăud.
Polițiștii au cerut ajutorul Direcției de Servicii Publice a Primăriei Bistrița pentru a prelua câinele și a-l duce într-un adăpost.
Legea nr. 205/2004 interzice categoric orice formă de cruzime asupra animalelor
Recent, s-a înregistrat o creștere a numărului de sancțiuni aplicate persoanelor care maltratează câini, în mare parte ca urmare a unui număr tot mai mare de sesizări primite de la cetățeni, multe dintre acestea fiind însoțite de înregistrări video.
Legea nr. 205/2004 interzice categoric orice formă de cruzime asupra animalelor, inclusiv rănirea și uciderea intenționată. Articolul 6 din această lege stipulează că provocarea de suferință animalelor prin acte de violență, abuz sau neglijență este interzisă.
Cei care comit astfel de acte sunt considerați vinovați de infracțiuni și pot fi pedepsiți conform Codului Penal.
Cruzimea față de animale este definită ca acțiuni deliberate care provoacă durere, suferință sau moarte fără niciun motiv justificat. Conform Codului Penal român, aceste infracțiuni pot fi sancționate cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu muncă în folosul comunității, în funcție de gravitatea și circumstanțele fiecărei fapte.