Polițiștii de frontieră împărțeau banii din mită cu superiorii lor

Conform anchetei, polițiștii de frontieră solicitau șoferilor sume de bani invocând diferite nereguli constatate la documentele personale și ale vehiculelor.

Banii obținuți erau împărțiți și cu superiorii lor, pentru ca aceștia să nu își îndeplinească obligațiile de serviciu.

Direcţia Generală Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Dolj a informat că ofiţerii de poliţie judiciară au desfăşurat activităţi procedurale într-o cauză penală.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au emis un rechizitoriu pentru trimiterea în judecată a 23 de agenţi de poliţie de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Calafat – Punctul de trecere a Frontierei Calafat. Acești agenţi se află sub control judiciar.

Ei sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită în formă continuată.

„Ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Dolj au desfăşurat activităţi procedurale într-o cauză penală în care procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au emis un rechizitoriu prin care au dispus trimiterea în judecată a 23 de agenţi de poliţie de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Calafat – Punctul de trecere a Frontierei Calafat, aflaţi sub măsura preventivă a controlului judiciar, cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită în formă continuată. În fapt, în perioada martie-noiembrie 2023, în calitate de agenţi de poliţie de frontieră din cadrul ITPF Giurgiu – Sectorul Poliţiei de Frontieră Calafat – Punctul de Trecere a Frontierei Calafat – Compartimentul Ture Serviciu, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, inculpaţii au remis colaboratorilor autorizaţi în cauză, superiori ierarhic, diverse sume de bani şi alte bunuri pentru ca aceştia să nu îşi îndeplinească atribuţiile de serviciu, în sensul de a nu exercita în mod judicios atribuţiile de verificare şi control asupra activităţii lor, respectiv să nu ia măsurile legale în consecinţă”, informează Direcţia Generală Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Dolj într-un comunicat de presă.

corupție, mită
SURSA FOTO: Dreamstime

Polițiștii de frontieră recurgeau la diverse pretexte pentru a-i determina pe șoferi să le ofere bani

Comunicatul precizează că polițiștii de frontieră recurgeau la diverse pretexte pentru a-i determina pe șoferi să ofere bani sau alte beneficii.

Aceștia invocau neconformități legate de documentele persoanelor și ale vehiculelor, lipsa autorizațiilor sau facturilor, precum și nereguli în regimul de transport al persoanelor și mărfurilor.

Astfel, erau prezentate posibile verificări suplimentare, descărcarea și inventarierea mărfurilor, verificarea pasagerilor și aplicarea de sancțiuni contravenționale.

După ce primeau sumele de bani sau alte bunuri, polițiștii renunțau la măsurile legale și permiteau intrarea în România fără alte controale suplimentare.

Dosarul a fost înaintat Tribunalului Dolj pentru judecare.

Pe 21 noiembrie, cei 23 de polițiști de frontieră de la PTF Calafat au fost reținuți în urma unor percheziții realizate de polițiștii DGA, în județele Dolj, Argeș, Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Olt, Dâmbovița, Sibiu, Caraș-Severin și Hunedoara, sub coordonarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj. Ulterior, Tribunalul Dolj a dispus arestarea lor preventivă.

Pe 4 decembrie 2023, Curtea de Apel Craiova a admis recursul celor 23 de polițiști împotriva deciziei Tribunalului Dolj de arestare preventivă. Astfel, conform deciziei definitive a Curții de Apel Craiova, polițiștii au fost eliberați din arestul preventiv și plasați sub control judiciar.