În urmă cu câțiva ani, SNAP a efectuat numărate demersuri pentru ca salariile de merit să fie eliminate, deoarece, pe atunci, cei care le primeau au rămas cu ele în salariu, iar alți agenți de poliție, indiferent de meritele profesionale nu beneficiau de acest drept.
”Astăzi, în urma analizei referitoare la acordarea salariilor de excelență din ultimii trei ani, putem să vă prezentăm, în mare parte, cum au fost acordate acestea. Trebuie menționat că din dispoziția ministrului afacerilor interne, rezultă că un număr aproximativ de 300 salarii de excelență care erau acordate celor din cadrul aparatului central, au fost dirijate către subunități, cu scopul precis de a fi acordate agenților de poliție care au rezultate deosebite în muncă.
În urma vicleniilor întreprinse de către unii șefi și de cei care dispun de aceste salarii de excelență (iar aici ne referim la faptul că ofițerii primesc salariu de excelență în cuantum de 50% din salariul de bază pe 6 luni, iar simplilor agenți, s-au gândit ei, să le facă ”o favoare” și să le acorde 30-40% pentru a le putea reproșa ulterior că și ei primesc acest drept).”, se arată în scrisoarea transmisă de SNAP.
În anul 2016, un procent de aproximativ 85% din suma alocată pentru aceste salarii de excelenți s-a acordat către cadre cu funcții de conducere și ofițeri, iar restul a fost distribuit agenților de poliție.
De asemenea, în anul 2017, circa 81% din suma alocată a fost acordată celor cu funcții de conducere: comandanților și ofițerilor.
Deși în anul prezent ministrul de Interne a alocat un număr considerabil de salarii de excelență către agenții de poliție, statisticile arată că în primele șase luni din an, 80% din bani s-au dus tot către ofițeri și cei cu funcții de conducere, iar agenții au rămas cu aceleași sume mici.
În urma acestor constatări, Sindicatul Național al Agenților de Poliție dorește anularea salariilor de excelență, iar în locul acestora să se ofere din trei în trei luni prime trimestriale agenților care merită.
”Într-o societate democratică cu politicieni care apără interesele țării și nu doar pe cele personale, niciun salariu al unui bugetar nu ar trebui să fie secret pentru că, până la urmă, aceste salarii sunt plătite din bugetul statului, iar transparența ar aduce numai beneficii.
Decât să se continue în acest mod, iar banii să nu ajungă la cei care au rezultate deosebite în activitate, mai bine sumele respective să fie redistribuite acolo unde sunt necesari, deoarece știm foarte bine că bugetul Ministerului Afacerilor Interne este insuficient, iar nevoile din sistem sunt foarte mari.”, conform SNAP.