Polițiștii protestează față de Ordonanța „trenuleț”

Polițiștii protestează față de Ordonanța „trenuleț”. Mii de polițiști din organizațiile sindicale din domeniul apărării, ordinii publice și siguranței naționale, alături de unele structuri ale rezerviștilor militari, protestează vineri în Capitală, nemulțumiți de prevederile Ordonanței „trenuleț”. Protestul, autorizat, se va desfășura pe un traseu ce include Piața Constituției, Piața Universității și Piața Victoriei, iar autoritățile au impus restricții de trafic pe aceste rute.

Polițiștii protestează față de Ordonanța „trenuleț”. Traficul rutier pe Bulevardul Unirii este complet blocat, iar întregul centru al Capitalei, de la Piața Unirii până la Piața Universității și Piața Guvernului, va suferi perturbări din cauza protestului amplu organizat de sindicaliști.

Aceștia au obținut autorizație pentru un marș de protest și pentru pichetarea mai multor ministere, printre care Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Finanțelor, Ministerul Justiției și Ministerul Muncii. După acest protest, coloana manifestanților se va îndrepta către Piața Victoriei, la sediul Guvernului, unde vor continua acțiunile de protest până la ora 16:00-16:30.

Revendicările protestatarilor

  • Revenirea la plata majorării pentru orele lucrate planificat în weekend şi sărbători legale, precum şi plata majorării pentru orele suplimentare prestate de luni până duminică;
  • Indexarea pensiilor militare cu rata medie a inflaţiei cunoscute.

De asemenea, sindicaliştii readuc în discuţie şi alte probleme din sistem, precum:

  • salarizarea precară din ultimii ani, cauzată de neaplicarea, la termenele prevăzute, a Legii-cadru nr. 153/2017 – Anexele VI şi VIII referitoare la militarii, poliţiştii şi personalul contractual din Sistemul Naţional de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională -, act normativ prorogat an de an în defavoarea familiei noastre ocupaţionale;
  • acordarea, de mai mulţi ani, a unor drepturi financiare diminuate (sporuri, indemnizaţii, compensaţii), prin raportarea acestora la un cuantum al salariului de funcţie/de bază necorelat cu Legea 153/2017 şi cu salariul minim brut pe economie; de exemplu, compensaţia pentru chirie se raportează la anul 2009 (în majoritatea cazurilor, suma primită este infimă, de circa 400 lei, inclusiv în municipii reşedinţă de judeţ);
  • actualizarea normei de hrană, prin raportare la valoarea actuală a indicilor preţurilor produselor de consum/utilităţilor şi la datele statistice furnizate oficial de către INS (scriptic, este actualizată la 50 lei/zi, dar în plată se achită doar 34 lei/zi, fiind plafonată prin OUG „trenuleţ” succesive);
  • deficitul de personal, de peste 20%, care are repercusiuni negative asupra eficienţei serviciului poliţienesc şi impune efectuarea de ore/misiuni suplimentare de către angajaţii în activitate, precum şi dotarea insuficientă cu mijloace şi echipamente tehnice şi tactice de intervenţie poliţienească şi de protecţie fizică a poliţiştilor etc.;
  • eliminarea inechităţilor din sistemul pensiilor militare de stat şi actualizarea acestora prin raportare la valorile coeficienţilor aflaţi în plată pentru cadrele militare/poliţişti în activitate, dat fiind faptul că rezerviştii sunt una dintre cele trei categorii de Forţe Armate stipulate în Statutul cadrelor militare şi în Legea 446/2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare.

Reacția lui Marcel Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că regretă că polițiștii continuă să protesteze, având în vedere că, la nivelul coaliției și Guvernului, după discuțiile cu ministrul de interne, lucrurile s-au clarificat.

El a menționat că pentru această categorie profesională va fi introdusă o excepție în Parlament după 3 februarie și că această problemă reprezintă o prioritate pentru forul legislativ, la fel ca și legea bugetului.

”Am avut discuţia cu domnul ministru de interne, domnul ministru de interne a avut discuţia cu liderii de sindicat şi am zis foarte clar că vom veni cu această excepţie în Parlament după data de 3 februarie. Este o prioritate a Parlamentului la fel ca şi legea bugetului”, a declarat el.

Întrebat dacă vor mai exista discuții cu sindicaliștii din sistemul de apărare, șeful Executivului a spus:

”Şi astăzi şeful Cancelariei va avea o întâlnire cu protestatari. Data trecută când s-au făcut măririle, am avut o estimare pe tot ce înseamnă ordine publică, că efortul bugetar va fi de 1,3 miliarde. Efortul bugetar a fost de 6,2 miliarde. De aici s-a venit cu această măsură în Ordonanţa Trenuleţ. Cu adevărat vom veni şi vom rezolva lucrurile pentru sâmbetele şi duminicile, pentru că nu avem de unde să acoperim ca şi forţă umană această perioadă şi este corectă abordarea”, a afirmat acesta.

Marcel Ciolacu a fost întrebat, de asemenea, dacă aceste proteste ar provoca instabilitate.

”Nu. Suntem un stat democratic, se fac proteste, există dialog. Îmi pare rău că se mai fac proteste pentru că la nivelul coaliţiei şi la nivelul guvernului, după discuţiile avute cu ministrul de interne, lucrurile s-au lămurit”, a spus el.

Orele suplimentare ale angajaților MAI vor fi plătite

Premierul Marcel Ciolacu a a spus, de asemenea, că plata orelor suplimentare efectuate de angajații din Ministerul Afacerilor Interne (MAI) reprezintă o „prioritate a Parlamentului, la fel ca și Legea Bugetului”.
„Sâmbătă și duminică, am avut discuția cu domnul ministru de Interne. Domnul ministru de Interne a avut discuția cu liderii de sindicat și am zis foarte clar că vom veni cu această excepție în Parlament, după data de 3 februarie. Este o prioritate a Parlamentului, la fel ca și Legea Bugetului(…)Și astăzi, șeful cancelariei va avea o întâlnire cu protestatarii”, a declarat acesta în cadrul conferinței de presă susținute vineri la Ministerul Agriculturii.
De asemenea, discuții pe acest subiect au avut loc și vineri între sindicaliști și Cancelaria Primului Ministru.