Preşedintele SNPPC, Vasile Zelca, a declarat a acuzat Camera Deputaților că depopulează „ceea ce înseamnă Apărare, ordine publică şi securitate naţională”.

SNPPC protestează în faţa Camerei Deputaţilor

„Azi pichetăm Camera Deputaţilor pentru a opri cioplirea pensiilor militare. Am văzut ce se întâmplă la est de România, unde există o instabilitate de mare anvergură.(…) Noi, la Camera Deputaţilor, ne ocupăm să depopulăm familia ocupaţională Apărare, ordine publică şi securitate naţională.

Noi, la Camera Deputaţilor, vrem să cioplim legea privind pensiile militare de stat, pensii militare stabilite de însuşi Alexandru Ioan Cuza. Noi, la Camera Deputaţilor, ne pregătim să depopulăm ceea ce înseamnă Apărare, ordine publică şi securitate naţională şi să alimentăm dezinteresul tineretului pentru această familie ocupaţională, pentru că degeaba vom avea dotare dacă nu vom avea oameni care să folosească această dotare”, a declarat preşedintele SNPPC.

Poliţiştii au venit la protest pentru a transmite un singur lucru

De asemenea, a subliniat că poliţiştii au venit la protest pentru a transmite un singur lucru.

„Scoateţi pensiile militare din PNRR şi aplicaţi Legea 223 aşa cum a fost votată şi promulgată în 2015”, a completat președintele SNPPC.

Liderul de sindicat a precizat că pensiile militare constituie unul dintre cei trei piloni pe care se bazează familia ocupaţională Apărare, ordine publică şi securitate naţională, respectiv carieră, salarizare şi pensionare.

„E un trepied, şi aşa instabil, dar umblăm şi la aceşti piloni. Dacă vor continua în acest ritm, cu siguranţă nu vom mai avea cu cine să asigurăm apărarea, ordinea publică şi securitatea naţională a României, dar şi a UE, pentru că România este stat frontalier al UE. Suntem stat membru NATO şi trebuie să ne respectăm angajamentele NATO.

Nu cred că în vreo ţară NATO, în acest moment, cu acest război din Ucraina şi cu această instabilitate din Rusia, ţările membre NATO umblă, modifică, ciuntesc pensiile militare de stat care asigură acea predictibilitate în ceea ce priveşte apărarea, ordinea publică şi securitatea naţională a fiecărui stat şi bineînţeles a tot ce înseamnă alianţa NATO. Vom merge la lucrările Comisiei de muncă din Camera Deputaţilor pentru a cere membrilor acestei comisii să scoată pensiile militare din PNRR. Nu ne putem juca cu apărarea, cu viitorul ţării”, a mai spus Vasile Zelca.

Membri ai Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual protestează în Parcul Izvor, la intrarea de la Camera Deputaţilor, cerând scoaterea pensiilor militare din PNRR şi actualizarea sporurilor, indemnizaţiilor şi a compensaţiei pentru chirie.

„Având în vedere intenţiile legislative, comunicate public de către coaliţia de guvernare, de a trece, săptămâna viitoare, proiectul legislativ Plx 244/2023, prin Comisiile de muncă şi de finanţe ale Camerei Deputaţilor, în zilele de luni şi marţi, şi prin plenul acestui for decizional, în ziua de miercuri, 28 iunie 2023, vă informăm că, începând de luni, 26 iunie, timp de 3 zile, între orele 12:00-14:00, SNPPC va organiza proteste, în Parcul Izvor, întrarea de la Camera Deputaţilor”, este scris într-un comunicat al SNPPC.

Principalele revendicări vizează scoaterea pensiilor militare din PNRR

Principalele revendicări vizează scoaterea pensiilor militare din PNRR, „unde au fost asimilate, ambiguu şi fără temei, cu cele 6 sisteme de pensii de serviciu gestionate de Casa Naţională de Pensii Publice”.

„Parlamentul şi Guvernul nu trebuie să ignore faptul că pensiile militarilor şi poliţiştilor români, asemenea celor ale omologilor din statele NATO/UE, datează de foarte mulţi ani şi sunt fundamentate pe riscurile profesionale, complexitatea şi importanţa socială a misiunilor derulate în interes naţional, european şi internaţional, pe speranţa de viaţă mai redusă faţă de alte domenii de activitate, pe incompatibilităţile si interdicţiile impuse prin lege etc”, au transmis sindicaliştii.

De asemenea, aceştia mai cer actualizarea sporurilor, indemnizaţiilor şi a compensaţiei pentru chirie la valorile din Legea-cadru a salarizării 153/2017, „nu la cele de acum 14 ani, adică din 2009”.