Potrivit unui comunicat al IGPR, la data de 13 decembrie a.c., poliţiştii de investigaţii criminale din cadrul I.G.P.R. şi cei din cadrul D.G.P.M.B. şi I.P.J. Ilfov, sub coordonarea D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală însoţiţi de trei reprezentanţi ai Jandarmeriei Naţionale Franceze, un judecător de instrucţie francez, ofiţerul de legătură al Jandarmeriei Naţionale Franceze şi un reprezentant al EUROPOL au desfăşurat mai multe activităţi solicitate de autorităţile franceze, prin comisie rogatorie.
Astfel, autorităţile în drept au efectuat "8 percheziţii domiciliare în judeţul Ilfov şi în Bucureşti, au pus în executare 6 mandate de aducere şi au pus în executare 4 mandate europene de arestare, în cadrul unei cereri de comisie rogatorie înaintate de autorităţile judiciare din Franţa".
"În cauză este vizată o grupare infracţională organizată formată din cetăţeni români domiciliaţi în Bucureşti şi în judeţul Ilfov, cercetaţi pentru săvârşirea mai multor infracţiuni de furt de carduri bancare pe teritoriul Franţei, prejudiciul total fiind estimat la aproximativ 200.000 de euro. De asemenea membrii grupării sunt bănuiţi că ar fi comis fapte asemănătoare cu prejudicii mari şi pe teritoriul Spaniei unde, în cursul anului 2016, au fost arestate mai multe persoane", arată IGPR.
Cei în cauză sunt bănuiţi că "ar fi urmărit persoane în vârstă care îşi plăteau cu cardul cumpărăturile, unul dintre autori vizualiza discret codul PIN, după care altul urmărea victima la autoturism şi după ce îşi punea bagajele în vehicul, îi distrăgea atenţia pe motivul că îşi caută o rută, prezentând în acest sens o hartă rutieră".
"Primul autor, profitând de neatenţia persoanei, îi sustrăgea cardul, după care îl folosea să achiziţioneze telefoane mobile scumpe sau retrăgea banii din bancomate", potrivit comunicatului.
Referitor la cererea de comisie rogatorie, IGPR precizează că a fost formulată de către Tribunalul de Mare Instanţă din Rennes din Franţa, în cadrul unui dosar penal în care "a fost începută urmărirea penală, conform codului penal francez, pentru furt în bandă organizată, escrocherie realizată în bandă organizată, tăinuire în bandă organizată de bun provenind dintr-un delict, participare la o asociaţie de răufăcători în vederea pregătirii unei crime, participare la o asociaţie de răufăcatori în vederea pregătirii unui delict pedepsit cu 10 ani de închisoare, spălare de bani, efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos şi acces ilegal la sistem informatic, fapte incriminate şi în legislaţia română".
AGERPRES