Polițiștii sunt obligați să accepte cererile șoferilor pentru analize de sânge

Guvernul a schimbat regulile: Polițiștii trebuie să accepte cererile șoferilor pentru analize de sânge, indiferent de valoarea etilotestului.

Guvernul a implementat noi reguli pentru sancționarea șoferilor aflați sub influența alcoolului sau a drogurilor. Potrivit modificărilor recente, șoferii cu un nivel mic de alcoolemie au acum dreptul să solicite atât o retestare, cât și o analiză de sânge. România se remarcă printr-o legislație extrem de strictă în ceea ce privește consumul de alcool la volan.

Atât vechea lege, cât și noile reglementări prevăd suspendarea permisului de conducere pentru șoferii care sunt testați pozitiv pentru alcool. Cu toate acestea, noile reguli impuse de Guvern permit șoferilor cu un nivel de alcoolemie între 0,1 și 0,10 să ceară o retestare.

Aceștia trebuie să aștepte între 15 și 20 de minute înainte de a face o nouă testare cu etilotestul, iar rezultatul obținut de la a doua testare va fi considerat oficial.

Inițial, Guvernul a stabilit că, dacă și a doua testare arată o alcoolemie între 0,1 și 0,10, șoferul va fi sancționat cu amendă și i se va suspenda permisul pentru 3 luni, fără opțiunea de a solicita o analiză de laborator.

Recent, însă, Guvernul a modificat această regulă. Acum, dacă testul de alcoolemie arată o concentrație de până la 0,40, șoferul are dreptul să ceară efectuarea unei analize de sânge.

Polițistul Tavi Perțea a explicat în ce constă noua procedură

Polițistul Tavi Perțea a explicat pe canalul său de YouTube că, în cazul în care alcoolemia este între 0,01 și 0,40 și șoferul cere recoltarea de probe biologice de sânge, polițistul este obligat să asigure transportul pentru efectuarea acestei proceduri.

„Dacă ai alcoolemie de la 0.01 la 0.40 și soliciți recoltare de mostre biologice de sânge, polițistul este obligat să te conducă să ți se recolteze”, a explicat polițistul Tavi Perțea.

El a adăugat că, în cazul în care etilotestul arată o valoare de 0,2, este foarte probabil ca analiza de sânge să indice un rezultat de zero.

Acest lucru se datorează faptului că, având în vedere că procesul de recoltare a sângelui durează cel puțin 30 de minute, timpul este suficient pentru ca cantitatea mică de alcool să fie metabolizată de organism.

Polițistul consideră că ar fi fost ideal să se stabilească clar că, pentru o alcoolemie sub 0,10, inclusiv, nu se aplică nicio sancțiune. El a adăugat că nu a întâlnit pe nimeni cu o alcoolemie de 0,02-0,03 care să aibă capacitățile psihofizice afectate și să nu fie capabil să conducă.

„Consider că cel mai bine era […] să se spună clar, la o alcoolemie sub 0.10, inclusiv, nu se aplică nicio sancțiune. Nu am văzut pe nimeni care să aibă o alcoolemie de 0.02-0.03 care să aibă capacitățile psihofizice afectate și să nu fie în stare să conducă”, a mai transmis polițistul.