Premierul Victor Ponta a declarat marţi seara, la postul de televiziune România TV, că "deocamdată" măriri salariale se pot face doar în sistemul medical, precizând că medicii nu au fost contra majorării salariilor profesorilor în 2014.
"Atunci când a fost vorba despre măririle la profesori, pe care le primesc anul asta, medicii nu au fost contra. Acum, când avem posibilitatea, prin economii în sistem, cred că aşa este corect faţă de medici. În rest, toată lumea îşi doreşte un salariu mai mare. Deocamdată se poate doar pentru medici. Azi, cu banii pe care îi avem putem să majorăm pentru medici, aşa cum anul trecut am făcut pentru profesori. Când se poate, se poate", a arătat premierul.
Președintele SNPPC: Un polițist cu un salariu mic va genera corupție, va genera nesiguranță
După anunțul privind majorarea salariilor din sistemul sanitar, și alte categorii de bugetari au anunțat că vor salari mărite. Este cazul polițiștilor care cer o majorare de aproximativ 70% a veniturilor.
Acest procent a fost avansat de Dumitru Coarnă, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual din Ministerul Administrației și Internelor (SNPPC), într-o intervenție telefonică în cadrul emisiunii ”Evenimentul Zilei”, de pe B1 TV.
”Dorim același procent și aceleași etape de majorare. Nu vrem să intrăm in conflict nici cu medicii, nici cu profesorii. Mâine (miercuri – n.r) la ora 9.00, are loc o întâlnire pe această temă. Am luat legătura cu ministerul de Interne. Văzând această precipitare a evenimentelor, sigur că și noi solicităm același lucru. Și ni se pare normal și pentru educație. Suntem pilonii de baza în statul român – sănătate, siguranță, educație. Solicităm o mărire de 70% a salariilor polițiștilor”, a declarat Dumitru Coarnă.
”În momentul ăsta, sistemul de siguranță publică este subdimensionat. Polițiștii acumulează, mai ales în mediul rural, sute de ore de muncă supilmentară. Imaginați-vă cât efort se concentrează pe acești oameni. (…) Trebuie să se înțeleagă că un polițist cu un salariu mic va genera corupție, va genera nesiguranță. Nu negociem pe principii de forță, analizăm problemele economice și încercăm să găsim soluții”, a mai declarat președintele SNPPC.
Economiștii nu văd cu ochi buni creșterile salariale din Sănătate
„E o chestiune care poate scăpa de sub control. Putem să avem un derapaj major la nivelul deficitului bugetar şi estimările noastre arătau că, dacă se va implementa noul Cod fiscal, aşa cum a fost el în primă formă trimis în Parlament şi aprobat de către Parlament, plus creşterile de salarii în sectorul bugetar, discutăm, practic, de un deficit bugetar care se apropie de 5 la sută. S-a deschis Cutia Pandorei şi se pare că nu am învăţat din lecţiile trecutului”, a declarat la Digi24 Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal.
„Începe un festival electoral și-mi amintesc că ultimul guvern care a făcut astfel de creșteri fără să le pună pe hârtie și fără să facă calcule a fost Guvernul Tăriceanu. România avea o șansă să devină o a doua Polonie”, consideră analistul economic Radu Limpede, care spune că a văzut calcule ce estimează chiar 6 la sută deficit în urma aplicării măsurilor anunțate de Guvernul Ponta. „Problema e că nu ne putem permite în același timp o relaxare fiscală atât de mare și cheltuieli din toate părțile (…) Va ieși o catastrofă. Mie mi-e teamă. Avem o situație economică excepțională și vrem să ne batem joc de ea pentru că vrem să mai prindem niște voturi. Toate partidele sunt vinovate, dar în special cei din arcul guvernamental. (…) E un bulgăre de zăpadă care ne va întoarce cumva în timp”, a punctat Radu Limpede, invitat în emisiunea „Jurnalul de Seară” de la Digi24. El a spus că, în locul guvernanților, ar alege un mix între măsurile de relaxare fiscală și creșterea cheltuielilor. Ar micșora TVA numai până 19-20 la sută și ar mări salariile numai în sănătate și educație, nu și la alte categorii de bugetari, cum ar fi de pildă instituțiile de forță. Educația și sănătatea le consider investiții, a explicat Radu Limpede.
În plus, imediat după ce Guvernul a anunţat majorarea salariilor medicilor, profesorii au cerut şi ei venituri mai mari de la 1 octombrie. Sindicaliştii din Educaţie cer să beneficieze de tratament egal cu al celor din Sănătate. Un comunicat al Federaţiei Spiru Haret avertizează Executivul că „majorările salariale acordate în ultima perioada unor categorii de personal în detrimentul altora au dus deja la o exacerbare a stării de nemulţumire în rândul angajaţilor din învaţământ". În cazul în care nu vor primi şi ei salarii mărite, dascălii ar putea face grevă la începutul anului şcolar, se mai arată în comunicat.