Legea care oligă acum toţi directorii societăţilor pe acţiuni să încheie asigurări de răspundere profesională va fi modificată, pentru a deveni aplicabilă.
Deşi asigurările de răspundere profesională sunt obligatorii încă de la finalul anului trecut, autorităţile nu au precizat nicio sancţiune pentru cei care nu contractează astfel de poliţe. Lipsesc cu desăvârşire orice alte detalii care i-ar fi putut ghida măcar pe asigurători în conceperea unei poliţe acoperitoare din punct de vedere juridic. Oricum, o astfel de asigurare ar fi unică în lume, de vreme ce, în nicio altă ţară, administrarea unei afaceri nu este considerată o profesie de sine stătătoare. Deocamdată, pe piaţă sunt disponibile asigurări de tip D&O (Directors & Officers Liability).
Clienţii acestor poliţe sunt însă marile corporaţii, care au contractat astfel de produse de ani buni, de nevoie, fără a fi obligaţi prin lege. La nivelul întregii ţări însă, dintre directorii celor circa 6.500 de societăţi pe acţiuni, foarte puţini au încheiat asigurări D&O, cu atât mai puţin „asigurări de răspundere profesională“ obligatorii. În patru judeţe ale ţării (Iaşi, Olt, Prahova şi Tulcea), judecătorii de pe lângă Registrul Comerţului solicită dovada încheierii unei poliţe de răspundere managerială, în momentul înfiinţării unei societăţi sau la modificarea actului constitutiv. Cum până acum nu se ştia clar dacă asigurările D&O sunt suficiente pentru îndeplinirea condiţiilor din legislaţie, cei mai mulţi manageri nu au mai încheiat o astfel de asigurare. Poliţele D&O acoperă pagubele cauzate de către directori şi administratori acţionarilor, investitorilor, angajaţilor şi altor terţi, ca urmare a erorilor în procesul de management, şi sunt mult mai cuprinzătoare decât prevede acum legea.