Polonia protestează împotriva refugiaților de război, a UE și SUA
În prezent, mii de cetățeni polonezi mărșăluiesc pe străzile din Varșovia. Deși Polonia este țara care a găzduit cel mai mare număr de refugiați de război din Ucraina, se pare că empatia și bunăvoința polonezilor a ajuns la final.
Asemeni celorlalte state și Polonia se confruntă cu o serie de crize suprapuse, ce au dus la creșteri uriașe de prețuri. Considerând că autoritățile locale îi ajută mai multe de refugiații ucraineni decât pe cetățenii polonezi, oameni au ieșit nemulțumiți în stradă pentru a protesta.
„Polonia nu este Ucraina”, strigă acum sute de polonezi nemulțumiți de Guvernul de la Varșovia. Menționăm faptul că oamenii protestează și împotriva Uniunii Europene și a Statelor Unite ale Americii din cauza modului în care tratează Polonia. Protestatarii susțin ferm că țara lor suportă singură costurile războiului din Ucraina, în timp ce UE și SUA se folosesc de Polonia, fără a o ajuta financiar, potrivit Radio Europa Liberă.
Hands off NATO….
Poland erupts in protest against US n in support of Russia.. https://t.co/bWTuGImTKA
— #Pabs (@pabloDeKol) July 2, 2022
Amintim faptul că, recent, Ursula Von der Leyen a anunțat că Polonia nu îndeplineşte cerinţele necesare pentru a primi fonduri europene pentru redresarea postCOVID-19.
Polonia nu va primi fonduri europene pentru redresarea postCOVID-19
Potrivit Comisiei Europene, prin ultimele modificări aduse sistemului judiciar, Polonia nu îndeplinește condițiile necesare pentru a primi fondurile UE menite să stimuleze economia şi să sprijine redresarea economică postCOVID-19.
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a precizat că noua lege privind sistemul disciplinar pentru judecători se află încă în analiză.
„Dar pot spune deja că această nouă lege nu asigură că judecătorii pot pune la îndoială statutul altui judecător fără a risca proceduri disciplinare. Acest lucru a trebuit să fie clarificat înainte ca prima tranşă să poată fi eliberată”, a adăugat ea.
Anunțul vine după câteva luni de zile în care CE a blocat eliberarea a miliarde de euro pentru Polonia ca urmare a deficienţelor flagrante din sistemul judiciar polonez. CE a stabilit anterior cu Guvernul de la Varşovia condiţiile necesare pentru plata a 35 de miliarde de euro.
Guvernul de la Varşovia a presupus că dizolvarea unei camere de disciplină controversate pentru judecători nu ar contraveni acestor condiţii. Principala reformă are legătură cu Camera disciplinară a Curţii Supreme, înfiinţată în 2018. Această cameră disciplinară avea puterea de a pedepsi şi de a demite orice judecător, relatează agenția de presă DPA.