Cei patru investitori polonezi au vandut la sfarsitul anului trecut cu 400 milioane de euro compania de leasing „Europejski Fundusz Leasinggowy SA” (EFL), cea mai mare din Polonia si a cincea din Europa. EFL a fost preluata de catre grupul bancar francez Credit Agricole si integrata intr-un holding financiar.
Acum, polonezii se gasesc in cautarea unor oportunitati noi in domeniul bancar si financiar in Europa Centrala si de Est. Recomandat de catre banca elvetiana UBS Warburg, a treia ca marime dupa active din lume, Leszek Czarnecki, fostul presedinte al EFL, s-a intalnit in urma cu doua saptamani cu conducerea Bancii tiriac cu care a avut discutii preliminare. Omul de afaceri Ion tiriac, care prin intermediul grupului de companii ce ii poarta numele detine 66,87% din actiunile bancii, a confirmat existenta unei intalniri cu oamenii de afaceri polonezi, dar a spus ca el nu s-a vazut niciodata cu acestia. Banca tiriac este cea mai mare banca privata fondata in Romania. Anthony van der Heijden, presedintele bancii, a spus de curand ca, pentru 2002, estimeaza realizarea unui profit in valoare de peste 20 de milioane de dolari (700 miliarde de lei).

„Suntem dispusi sa-i ascultam pe cei interesati sa investeasca in Romania in sistemul bancar. Asta nu inseamna ca suntem disperati sa vindem banca, deorece la dimensiunile actuale aceasta nu are nici un fel de probleme”, a declarat Ion tiriac. El spune ca strategia de viitor a bancii care ii poarta numele presupune „atragerea unui partener calificat, care sa vina cu un suport puternic si un know-how pe masura”.
„Am opta pentru o institutie financiara puternica, asa cum am facut cu compania de asigurari”, spune tiriac.
John Costas, presedintele UBS Warburg, a declarat ca banca pe care o conduce este interesata sa investeasca in Romania. „Desigur, suntem interesati sa preluam banci mai mici in anumite tari, atata timp cat putem sa le integram in cultura noastra corporatista. Mai intai trebuie sa vedem insa daca merita sa facem acest efort”, spune Costas.

Lucian Perl, director pentru Romania al fondului de investitii Polish Enterprise Fund, (actionar, printre altele, la Orange) a spus ca polonezii de la EFL detin capaciatea financiara de intra in afaceri de talia Bancii tiriac. Perl spune ca fondul de investitii pe care il reprezinta ar putea sa investeasca impreuna cu bancherii polonezi, dar ca totul depinde de cum vor evolua negocierile. Leszek Czarnecki s-a mai aratat interesat si de compania Flanco. Este bine cunoscut faptul ca fondul de investitii Oresa Ventures cauta un investitor financiar puternic, care sa preia rolul de actionar majoritar al companiei. „Nu pot sa comentez existenta unor dicutii”, a spus Marius Ghenea, directorul general al Flanco. Ion tiriac afirma ca in ultimul an pe la Banca tiriac s-au perindat mai multi posibili investitori financiari, ce-i mai interesati fiind reprezentantii unei banci grecesti care vreme de sase luni „au insistat” sa devina actionarii majoritari ai bancii. „Putem spune cu mandrie ca noi am avut mai multe oferte de preluare decat a avut BCR”, zice tiriac. Evident, trebuie sa se tina cont de diferenta de talie dintre cele doua societati bancare. tiriac pune acest interes pe seama faptului ca Banca tiriac este o institutie financiara solida, aflandu-se la finalul perioadei de restructurare, care a durat trei ani. „Din punctul de vedere al indicatorilor bancari, suntem cu mult peste cerintele Bancii Nationale”. In opinia celebrului om de afaceri, cel mai bun moment pentru „exituri” din afacerile pe care le deruleaza in Romania, cum ar fi lantul german Metro la care detine 15% din actiuni, va fi peste doi-trei ani. „Trebuie sa fiu naiv sa-mi propun sa vand acum actiunile de la Metro, o afacere care merge mai mult decat bine”, spune acesta.

tiriac recunoaste ca, in momentul de fata, leasingul aduce cel mai important profit de pe piata romaneasca, tinand cont de ratele dobanzilor practicate la acest tip de creditare (dobanda de la leasing este mai mare decat aceea de la imprumuturile bancare). „Daca vine cineva acum si pune 400 milioane de euro pe masa, rade tot”, spune Tiriac.