”Nu suntem interesaţi de aderarea la o zonă euro care s-ar putea prăbuşi ulterior’, a afirmat Rostowski, adăugând că planul de salvare al Băncii Centrale Europene /BCE/ prin cumpărarea de obligaţiuni suverane a pus capăt ‘riscului unui rezultat catastrofal în zona euro”. ‘Pasul critic a fost făcut, dar aceasta nu înseamnă că nu mai există mulţi alţi paşi care trebuie să fie făcuţi înainte de a avea sentimentul că zona euro este sigură pentru a ne alătura”’, a precizat ministrul polonez de finanţe.
Rostowski a făcut apel la autorităţile europene şi spaniole să accelereze procesul care să-i permită BCE să sprijine economia Spaniei. ‘O notă de precauţie, aş adăuga, este preocuparea mea privind ceea ce se întâmplă în Spania şi în special relaţiile dintre Spania şi Catalonia’, a spus Rostowski. ‘Acest lucru este de interes şi cred că trebuie să i se găsească o soluţie rapid, atât de către Spania, astfel încât intervenţia BCE să poată începe, cât şi prin asigurarea că nu ne confruntăm cu perspectiva unei destabilizări politice serioase’, a adăugat oficialul polonez.
Potrivit FT, Polonia a insistat mult timp că se va alătura în cele din urmă zonei monedei comune, dar nu a stabilit o dată pentru a face acest lucru. Termenul anterior, 2012, anunţat de premierul Donald Tusk în 2008, a trebuit să fie abandonat din cauza crizei economice.
Ziarul britanic relevă că sprijinul public pentru aderarea la euro s-a redus în ultimii ani – sondajele arată că aproximativ două treimi din populaţie se opun. Opinia oamenilor de afaceri este mai puţin clară – multe companii au beneficiat de deprecierea rapidă a zlotului în raport cu euro în anul 2009, unul dintre factorii ca au contribuit la împiedicarea economiei de a cădea în recesiune în acel an, dar costurile unei monede instabile sunt în creştere pentru companiile care cumpără din zona euro şi vând către aceasta.
Polonia îndeplineşte doar unul dintre criteriile pentru aderarea la euro, dar guvernul intenţionează să îndeplinească şi restul condiţiilor până în 2015.
Deşi Varşovia asistă de pe margine la dezbaterea de bază privind remedierea zonei euro, doreşte să modeleze viitoarele instituţii ale monedei comune, în special în discuţia asupra creării unei uniuni bancare sub supervizare comună.
Aproximativ două treimi din sectorul bancar din Polonia se afla în mâini străine, iar îngrijorarea este că o uniune bancară ar putea afecta negativ ţările-gazdă, în special dacă grupurile bancare ar scurge lichidităţi din băncile care funcţionează bine în ţări precum Polonia, pentru a sprijini filialele cu mai multe probleme.
Varşovia este deosebit de preocupată de faptul că orice supervizare comună ar trebui supusă unor controale democratice. ‘Imaginaţi-vă o situaţie în care supervizorul unic face greşeli majore şi impune costuri majore asupra contribuabililor din una sau mai multe ţări din zona euro’, a afirmat Rostowski. ‘Dacă acel supervizor nu este în mod adecvat tras la răspundere în faţa autorităţilor naţionale şi europene, atunci vă puteţi imagina că o astfel de situaţie ar provoca o criză politică majoră’.
Rostowski a subliniat că Polonia nu are intenţia imediată de a se alătura unui astfel de sistem, apreciind actualele propuneri ale Comisiei Europene privind supervizarea bancară drept ‘inacceptabile’.
‘Nu vom fi de acord cu un mecanism despre care credem că este periculos pentru noi sau pentru zona euro’, a precizat el. ‘Suntem într-o situaţie foarte diferită de cea a Marii Britanii – vrem să aderăm în cele din urmă la zona euro. De aceea nu suntem interesaţi numai de modul în care integrarea viitoare în zona euro ne va afecta în timp ce suntem în afara ei, ci dorim să ne asigurăm şi de faptul că zona euro va fi sigură pentru noi pentru a ne alătura’, a ţinut să sublinieze oficialul polonez.
SURSA: Agerpres