Oficiali ai administraţiei SUA s-au angajat să facă lobby puternic pentru ca Polonia să intre, până la finele lui 2012, în programul Visa Waiver (VWP), de exceptare de la obligativitatea vizelor. Potrivit Europolitics, nu sunt prea apropiate perspectivele de includere în program şi a celorlalte trei ţări membre în UE încă excluse - Bulgaria, Cipru şi România.
Includerea în programul VWP ar însemna că cetăţenii respectivelor state ar obţine dreptul de a călători în SUA fără viză, pentru o perioadă de cel mult de 90 de zile.
Adjunctul secretarului de stat Thomas Nides a declarat că atât Casa Alba cât şi Departamentul de Stat lucrează pentru a determina Congresul să aprobe proiectul de lege necesar, ”JOLT Act” şi că „există opoziţie foarte puţină faţă de acest demers”, atât din partea democraţilor cât şi a republicanilor, informează Agerpres.
”JOLT Act” ar trebui să facă mai uşoară intrarea ţărilor în VWP, permiţându-le să fie incluse odată ce rata de respingere a vizelor pentru cetăţenii lor este de sub 10%, cu condiţia ca aceasta să se menţină la sub 3%.
Când a fost întrebat despre Bulgaria, Cipru şi România, el a spus că „în acest moment nu există niciun plan”’ pentru a le adăuga programului, fie din cauza ratelor înalte de respingere a vizelor pentru cetăţenii lor, fie pentru că nu au finalizat încă acordurile necesare de împărtăşire a datelor.
SUA par să aibă intenţia de a menţine taxa de 14 dolari pentru a obţine Sistemul Electronic de Autorizare a Călătoriei (”Electronic System of Travel Authorisation”, ESTA) pe care l-a impus pentru toţi călătorii VWP din septembrie 2012. Zece dolari din taxă sunt folosiţi pentru a promova turismul, în timp ce 4 dolari sunt folosiţi pentru a executa programul ESTA.
„Nu există niciun plan, după câte ştiu, de a modifica taxa ESTA, dar cu siguranţă există o nevoie de a finanţa aceste programe”, a declarat pentru Europolitics David Donahue, secretar de stat adjunct pentru afaceri consulare la Departamentul de Stat.
UE obiectează atât faţă de taxa ESTA de 14 dolari cât şi privind eşecul de a include toate cele 27 de ţări membre ale blocului în VWP.