Polonia a depus o plângere împotriva unei directive europene

Polonia a depus o plângere împotriva Parlamentului European şi Consiliului European în legătură cu o directivă privind reducerea emisiilor de oxid de azot, dioxid de sulf, pulberi fine în suspensie PM 2,5 şi amoniac, a anunţat miercuri Ministerul Mediului într-un comunicat.

Polonia şi-a bazat eforturile pe această directivă, având în vedere necesitatea de a reduce poluarea, a indicat ministerul. Dar, în timpul procesului legislativ, Varşovia ''a constatat că aceasta încalcă regulile de cooperare în cadrul UE şi cele de transparenţă necesare'', relatează AFP. 

Directiva, susţine ministerul, ''nu reglementează în mod direct problema calităţii aerului, ci doar reducerea emisiilor din agricultură, transporturi şi economia comunală''. 

Reducerea emisiilor de amoniac înscrisă în directivă ''conduce de fapt la impunerea de noi cheltuieli micilor ferme poloneze'', explică Ministerul Mediului. 

Plângerea, care nu au fost făcută publică până în prezent, a fost depusă la 10 martie la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, cu sediul în Luxemburg. 

Depunerea plângerii nu afectează activitatea de îmbunătăţire a calităţii aerului şi de combatere a smogului, de care Polonia a suferit în această iarnă, subliniază comunicatul. 

Conform unei analize efectuate de Comisia Europeană şi citate de agenţia de ştiri PAP, punerea în aplicare a directivei europene ar costa 15 euro pe an pentru fiecare persoană din Polonia, în timp ce pentru un olandez acest cost ar fi doar de 1,3 euro. Această diferenţă se datorează întârzierii economiei poloneze şi calităţii slabe a aerului în Polonia, susţine studiul.

AGERPRES