Pe fondul sporirii îngrijorării că prezenţa combatanţilor Wagner în Belarus ar putea conduce la creşterea tensiunilor în zona frontalieră, Polonia a început să desfăşoare peste 1.000 de militari către estul ţării, a anunţat sâmbătă ministrul apărării polonez Mariusz Blaszczak, transmite agenţia de presă Reuters.
Temeri create de grupul Wagner
Decizia preşedintelui rus Vladimir Putin de a le oferi combatanţilor Wagner opţiunea mutării lor în Belarus a provocat în rândul membrilor NATO temerea că prezenţa mercenarilor ruşi va cauza o instabilitate sporită în regiune.
”Peste 1.000 de soldaţi şi aproape 200 de unităţi de echipament din brigăzile mecanizate 12 şi 17 încep să se deplaseze către estul ţării”, a scris Mariusz Blaszczak pe Twitter.
”Aceasta este o dovadă a pregătirii noastre de a răspunde la încercările de destabilizare din apropierea frontierei ţării”, a adăugat oficialitatea poloneză.În ultimele săptămâni, Polonia a înregistrat o creştere a numărului de migranţi care încearcă să treacă graniţa dinspre Belarus. Potrivit poliţiei de frontieră poloneze, peste 200 de oameni au încercat să treacă frontiera ilegal vineri, printre care cetăţeni marocani, etiopieni şi indieni.
Acuze în direcția Belarusului
Polonia a acuzat Belarusul de crearea în mod artificial a unei crize a migranţilor la graniţă, începând din 2021, prin aducerea lor cu avionul din Orientul Mijlociu şi Africa şi comasarea lor la graniţa cu Polonia.
Altfel, premierii polonez și italian au convenit, miercurea trecută, că migrația clandestină poate fi combătută doar prin închiderea frontierelor externe ale UE. Mateusz Morawiecki şi Georgia Meloni au avut o întrevedere la Varșovia iar printre temele abordate a fost și războiul din Ucraina. În cadrul unei vizite efectuate la Varşovia, Georgia Meloni, de şefa guvernului italian şi premierul polonez Matesz Morawieczki au manifestat poziţii foarte asemănătoare, dacă nu chiar identice în chestiuni precum migraţia, securitatea şi susţinerea Ucrainei în războiul cu Rusia.
„Polonia nu este de acord cu migraţia ilegală. Nu suntem de acord nici cu impunerea unor sancţiuni pentru refuzul preluării (de migranţi)”, a declarat Morawiecki, făcând referire la planul Comisiei Europene de relocare a migranţilor în interiorul UE prin cote obligatorii sau plata unor contribuţii financiare de către ţările ce refuză aceste relocări.
„Cine conduce într-o ţară anume? Este Comisia Europeană cea care poate impune cote, sancţiuni, taxe … sau un stat suveran este cel care decide în interiorul frontierelor sale şi hotărăşte pe cine acceptă şi pe cine nu acceptă?”, a întrebat premierul polonez.