Polonia a primit peste 4 milioane de refugiaţi care au fugit de războiul din Ucraina, a anunţat duminică poliţia de frontieră poloneză.

Sâmbătă, în Polonia au intrat în jur de 24.900 de refugiaţi din Ucraina, comparativ cu 24.700 în ziua precedentă. În acelaşi timp, aproximativ 2 milioane de persoane au trecut din Polonia în Ucraina începând de la 24 februarie.

Preşedintele polonez Andrzej Duda a semnat în martie o lege privind asistenţa pentru refugiaţii care vin din Ucraina. În virtutea noului act normativ, persoanele respective beneficiază de şedere legală în Polonia şi au acces la educaţie, la asistenţă medicală şi beneficii sociale. Ucraina avea o populaţie de peste 44 de milioane de locuitori înaintea începerii invaziei ruse, a arătat dpa,

Polonezilor au o atitudine primitoare faţă de milioanele de ucrainieni

Un sondaj realizat recent de Universitatea din Varşovia arată că marea majoritate a polonezilor au o atitudine primitoare faţă de milioanele de refugiaţi de război ucraineni care au trecut graniţa în ţara lor. Mai precis, peste 64% susţin să li se ofere protecţie refugiaţilor până când aceştia se pot întoarce acasă. Simultan, aproape 30% s-au pronunţat în favoarea permiterii ca ei să se stabilească definitiv.

„Ne aşteptam la o reacţie pozitivă, dar am fost cu adevărat surprinşi că ecoul a fost atât de pozitiv”, a declarat Robert Staniszewski, de la Departamentul de Ştiinţe Politice şi Studii Internaţionale, pentru DPA.

Întrebaţi dacă persoanelor aflate în pericol ar trebui să li se ofere protecţie indiferent de origine, culoarea pielii sau religie, 79% au răspuns cu un „da categoric”, în timp ce alţi 18% au răspuns mai puţin emfatic dar pozitiv.

Un total de 380 de respondenţi cu vârste cuprinse între 16 şi 65 de ani au fost chestionaţi între 30 aprilie şi 23 mai. Grănicerii polonezi au înregistrat peste 3,8 milioane de treceri în ţară de la invazia rusă a Ucrainei la sfârşitul lunii februarie.

4,8 milioane de ucraineni au fost înregistraţi ca refugiaţi în Europa

Pe data de 9 iunie, s-a anunțat că peste 4,8 milioane de ucraineni au fost înregistraţi ca refugiaţi în Europa după lansarea invaziei ruse. Anunțul a fost făcut de Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR). Numărul ucrainenilor care după acea dată au trecut graniţa fără a reveni în Ucraina până pe 7 iunie este însă mult mai mare, de circa 7,3 milioane.

Alţi circa 2,3 milioane de ucraineni care şi-au părăsit ţara începând din 24 februarie s-au întors între timp în Ucraina. Potrivit ONU, aceştia au revenit mai ales pentru a-şi revedea apropiaţii, a verifica starea proprietăţilor deţinute, pentru a munci sau a-i ajuta pe alţi ucraineni să plece din ţară. Aceste date ar putea cuprinde şi persoanele care au plecat din Ucraina şi au revenit în ţară de mai multe ori şi nu disociază revenirile temporare de cele definitive.

Conform statisticii ONU, circa 90% dintre ucrainenii plecaţi în străinătatea după lansarea agresiunii ruse sunt femei şi copii, bărbaţii cu vârste între 18 şi 60 de ani fiind obligaţi să rămână pentru a putea fi înrolaţi în armată. Alţi circa 8 milioane de ucraineni sunt strămutaţi intern din cauza războiului, potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie a ONU (OIM).