Polonia a primit peste 5 milioane de refugiaţi de război din Ucraina

Sursă: Dreamstime

De pe 24 februarie și până acum, Polonia a primit peste cinci milioane de refugiați de război din Ucraina. Anunțul a fost făcut duminică, 31 iulie 2022, de către Poliția de Frontieră din Polonia.

Polonia a primit 5,15 milioane de refugiaţi de război din Ucraina

De pe 24 februarie și până acum, Polonia a primit 5,15 milioane de refugiați de război din Ucraina, a anunţat duminică Poliţia de Frontieră din Polonia, fiind citătă de agenția de presă DPA.

În aceeaşi perioadă, 3,25 milioane de cetățeni ucraineni s-au întors în ţara lor. În prezent, numărul persoanelor care au trecut graniţa spre Polonia este de 25.400 de oameni, în timp ce alte 29.900 de persoane au ieşit din Polonia pentru a se întoarce în Ucraina.

Potrivit Agenţiei Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR), peste șase milioane de oameni au fost înregistraţi ca fiind refugiaţi de război în Europa, de la începutul conflictului militar. Majoritatea refugiaților ucraineni se află în Polonia (1,2 milioane de refugiaţi de război), Germania (670.000 de cetățeni ucraineni), și Republica Cehă (peste 400.000 de refugiaţi ucraineni), conform celor mai recente date publicate de ONU.

Totodată, un număr impresionant de refugiați de război se află și în Statele Unite ale Americii, motiv pentru care Guvernul Washington D.C. a decis să reducă timpul de aşteptare pentru eliberarea permiselor de muncă ale refugiaţilor ucraineni la doar șase săptămâni.

În SUA, permisele de muncă pentru ucraineni vor fi eliberate în doar șase săptămâni

În prezent, cetățenii ucraineni trebuie să aştepte între 8 luni și 10 luni pentru a obţine dreptul de a se angaja legal în SUA. Noua reglementare permite eliberarea permiselor chiar şi în numai şase săptămâni, arată organizaţia non-profit Welcome.US., creată anul trecut pentru a ajuta refugiaţii din Afganistan, aceasta şi-a extins recent serviciile şi pentru refugiații din Ucraina.

Olha Khomyak, o avocată pentru imigrare din New York care acordă asistenţă unui grup de lucru pentru imigranţii din Ucraina, apreciază că „e mult mai bine, o lună sau două luni, faţă de şase sau nouă luni. E o mare diferenţă. Se pot întreţine”.

Lipsa posibilităţii de a munci îi împiedică pe mulţi nou-sosiţi să trimită bani familiilor rămase în zonele de război. În acelaşi timp, patronii care caută forţă de muncă nu pot angaja legal imigranţii fără permis, iar autorităţile locale, de stat şi federale americane pierd venituri din impozite, potează sursa citată anterior.

Serviciul pentru Cetăţenie şi Imigrare al SUA (USCIS), agenţia federală care primeşte cererile de permise de muncă, nu a menţionat în anunţul oficial reducerea timpului de aşteptare, însă a arătat că „utilizează soluţii tehnologice şi de eficientizare pentru reducerea duratei de procesare”. Practic, anumite categorii de imigranţi pot solicita online permisele de muncă.