Polonia a primit un avertisment de la Comisia Europeană. Nu va primi banii de relansare dacă nu respectă normele statului de drept

Amintim că avertismentul lansat de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a venit după ce Parlamentul European a ameninţat cu o moţiune de cenzură.

„Săptămâna trecută, Comisia Europeană, după un an de negocieri, a dat undă verde Planului de relansare şi rezilienţă al Poloniei. Acum, Consiliul Uniunii Europene trebuie să ia o decizie asupra acestui plan. (…) Aprobarea acestui plan este legată de angajamente clare ale Guvernului Poloniei în privinţa independenţei justiţiei”, a declarat Ursula von der Leyen.

Ursula von der Leyen a cerut Poloniei să desfiinţeze Camera Disciplinară

De asemenea, Ursula von der Leyen a cerut Poloniei să desfiinţeze Camera Disciplinară, care să fie înlocuită cu o instanţă independentă şi imparţială. Totodată, aceasta a îndeamnat Polonia să reformeze regimul disciplinar prin eliminarea delictelor care au generat controverse.

A treia cerere lansată de președintele Comisiei Europene a fost ca Varşovia să revizuiască toate deciziile emise de Camera Disciplinară în cazuri ale judecătorilor.

„Vreau să fiu foarte clară. Aceste trei angajamente centrale trebuie îndeplinite înainte de efectuarea plăţilor. Ştiu că unii dintre dumneavoastră sunteţi sceptici, dar vă asigur că nu vor fi acordate deloc fonduri până când nu sunt efectuate aceste reforme”, a mai spus Ursula von der Leyen.

Trei lideri ai grupului Înnoim Europa din Parlamentul European au cerut anterior o moţiune de cenzură împotriva Comisiei Europene conduse de Ursula von der Leyen, din cauza aprobării Planului de relansare destinat Poloniei în pofida problemelor cu respectarea normelor statului de drept.

„Dacă Ursula von der Leyen va continua să refuze aplicarea cu seriozitate a regulilor de condiţionalitate în materie de stat de drept, îi vom retrage susţinerea”, a declarat eurodeputatul Guy Verhofstadt.

Comisia Europeană a aprobat săptămâna trecută Planul de relansare economică destinat Poloniei, prin care vor fi alocate fonduri de 35,4 miliarde de euro.

Trebuie menționat că Iniţiativa le aparţine eurodeputaţilor Sophie in’t Veld (Olanda), Guy Verhofstadt (Belgia) şi Luis Garicano (Spania), dar, pentru iniţierea unui vot împotriva Comisiei Europene vor fi necesare în total 70 de semnături.

„Condiţiile impuse de Comisia Europeană Poloniei sunt sub cerinţele Curţii Europene de Justiţie şi nu răspund problemei generate de autorităţile poloneze prin refuzul de a recunoaşte primatul dreptului UE, în timp ce Varşovia nu manifestă nicio intenţie de a restabili deplin independenţa justiţiei. Ursula von der Leyen creează o problemă politică majoră”, a acuzat Sophie in’t Veld.