Guvernul Poloniei a obţinut concesii din partea Uniunii Europene în ceea ce privește exporturile de alimente ucrainene. Despre ce este vorba, de fapt?
UE le-a dat voie să limiteze exporturile de cereale ucrainene
Noul guvern polonez a reușit să obțină concesii semnificative din partea Uniunii Europene (UE) în cadrul eforturilor de a gestiona și limita exporturile de alimente ucrainene.
Aceste concesii vin în urma introducerii de către Polonia și Ungaria a unor embargouri unilaterale la importurile de produse ucrainene în aprilie 2023, ca răspuns la îngrijorările fermierilor cu privire la posibilele scăderi ale prețurilor produselor agricole pe piețele interne.
Comisarul european pentru comerț, Valdis Dombrovskis, a declarat pentru Financial Times că Bruxelles-ul va implementa un control asupra importurilor de produse agro-alimentare care ar putea afecta prețurile în:
- Polonia
- alte țări vecine Ucrainei
Aceste măsuri au fost discutate în contextul extinderii facilităților pentru produsele ucrainene, începând cu luna iunie.
UE va putea bloca importurile
Propunerile, care urmează să fie prezentate în această săptămână, includ garanții specifice pentru fiecare țară, permițând UE să blocheze importurile dacă acestea afectează piața unei anumite țări.
Dombrovskis a subliniat că impactul comerțului și exporturilor de produse agricole ucrainene se resimte în mod inegal în UE. Acesta se simte în special în țările vecine Ucrainei.
Aceste concesii vor fi bine primite de premierul polonez Donald Tusk. El încearcă să:
- protejeze interesele economice interne
- își îndeplinească promisiunea de reconciliere a Poloniei cu Uniunea Europeană
Tusk se confruntă cu provocarea de a gestiona tensiunile dintre nevoile economice interne și relațiile cu UE, după ani de dispute între guvernele anterioare și Bruxelles.
Propunerea Comisiei trebuie să primească aprobarea Parlamentului European
Dombrovskis a menționat că prelungirea facilităților pentru produsele ucrainene va acoperi anul agricol care se va încheia în luna iunie 2025. Cu toate acestea, propunerea Comisiei trebuie să primească aprobarea Parlamentului European și a majorității statelor membre pentru a deveni operațională.
Comisarul european a anunțat și că vor începe negocierile pentru o liberalizare reciprocă a comerțului. Va exercita, astfel, presiuni asupra Ucrainei să reducă propriile bariere comerciale. Aceste mișcări au loc în contextul negocierilor de aderare a Ucrainei la UE.
În context regional, fermierii și transportatorii din România au organizat proteste împotriva:
- concurenței ucrainene
- a lipsei de reglementări adecvate privind importurile și serviciile ucrainene.
Aceste preocupări au generat solicitări pentru măsuri economice interne și cereri pentru clauze naționale de salvgardare și restricții mai stricte la importuri în relație cu Ucraina.