Comisia Europeană va acţiona pentru a apăra „valorile comune” ale UE în Polonia, a avertizat preşedinta Ursula von der Leyen, fără a face vreun anunţ împotriva Varşoviei.

„Nu vom permite ca valorile noastre comune să fie puse în pericol. Comisia va acţiona”, a declarat dna von der Leyen în faţa Parlamentului European după decizia tribunalului constituţional polonez care contestă prevalenţa legislaţiei europene.

„Aşteptăm un mesaj clar (…) Analiza va continua”

La rândul lui, prim-ministrul polonez, care ceruse să vină să ia cuvântul în hemiciclul Parlamentului, a spus că „respinge acest limbaj de ameninţări sau de coerciţie”. El a făcut o pledoarie pentru suveranitatea statelor faţă de Bruxelles, scrie LaLibre.be.

„Şantajul devine o metodă obişnuită a anumitor state membre, nu asta este baza democraţiei”, a criticat Mateusz Morawiecki  într-un discurs de circa 30 de minute, aclamat de partizanii săi.

Întrebat despre planul de relansare polonez, comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders, a declarat marţi că executivul european aşteaptă „un mesaj clar” din partea Varşoviei privind reformele sale din justiţie.

„Vom continua să dezbatem pe marginea acestui plan. Trebuie să existe în acelaşi timp investiţii şi reforme şi aceste reforme să se refere la independenţa justiţiei, deci aşteptăm un mesaj clar în această privinţă. Analiza va continua”, a spus el pentru AFP, sosind la o reuniune a miniştrilor europeni la Luxemburg.

În conflict de ani de zile

Polonia este în conflict deschis cu Bruxelles-ul de mai mulţi ani din cauza controversatelor reforme din justiţie aplicate de partidul populist de dreapta Dreptate şi Justiţie (PiS).

Dar acest conflict a culminat recent cu decizia istorică dată pe 7 octombrie de Tribunalul Constituţional polonez. Această instanţă apropiată de partidul de guvernământ a considerat anumite articole ale tratatelor UE „incompatibile” cu Consitituţia naţională.

Executivul european, în calitate de gardian al tratatelor, îşi pregăteşte riposta.

Ursula von der Leyen şi-a enumerat marţi opţiunile. Comisia Europeană ar putea declanşa contra Poloniei o nouă procedură de infringement, care ar putea duce la sesizarea Curţii de Justiţie a UE.

Ea are din ianuarie un instrument care permite suspendarea sau reducerea fondurilor plătite unui stat care nu respectă principiile statului de drept.

Dreptul de vot al Poloniei în Consiliul European ar putea fi suspendat

Reformele controversate ale justiţiei în Polonia au determinat de asemenea Comisia Europeană, în decembrie 2017, să lanseze o procedură (Articolul 7 al tratatului) împotriva acestei ţări. Această procedură, care poate, teoretic, să meargă până la suspendarea drepturilor de vot ale ţării în Consiliu, se află totuşi într-un punct mort.

„Sunt profund îngrijorată”. Această decizie, fără precedent, pune sub semnul întrebării bazele Uniunii Europene”, a declarat Ursula von der Leyen în faţa eurodeputaţilor care cer o linie dură împotriva Varşoviei.