Așadar, ministrul Justiției din Polonia, Adam Bodnar, a semnat cererea de aderare la instituția condusă de Laura Codruța Kovesi.
Aceasta este una din măsurile judiciare promise de noul guvern pro-UE al premierului Donald Tusk.
Polonia vrea să adere la instituția condusă de Laura Codruța Kovesi
Ministrul a declarat că aceasta decizie este menită „să rupă monopolul puterii” pe care-l exercită în prezent sistemul judiciar naţional polonez, conform EFE.
La rândul lui, ministrul polonez de Externe, Adam Szlapka, a declarat că solicitarea arată cât de important este pentru noul guvern statul de drept.
Potrivit sursei menționate, este o aluzie la cei opt ani în care Comisia Europeană s-a aflat în conflict permanent cu fostul guvern conservator condus de partidul Lege şi Justiţie (PiS). Bruxelles-ul a acuzat PiS de încălcarea statului de drept prin reformele în justiţie.
Amintim că fostul guvern polonez a respins aderarea la Parchetul European. În opinia fostului guvern polonez, această instituţie are competenţe intruzive în sistemul judiciar naţional al Poloniei. Totodată, subminează suveranitatea ţării.
La rândul lor, mai multe state din UE au refuzat să adere la Parchetul European. Este vorba despre Danemarca, Irlanda, Suedia şi Ungaria.
Parchetul European are sarcina de a investiga și de a urmări penal infracțiunile împotriva intereselor financiare ale UE
Parchetul European a fost înființat în 2021 și are sarcina de a investiga și de a urmări penal infracțiunile împotriva intereselor financiare ale UE, cum ar fi frauda și corupția. Toate țările membre ale UE, cu excepția Danemarcei, Irlandei, Suediei, Ungariei și Poloniei, au aderat la instituție.
Fostul guvern polonez Lege și Justiție (PiS), care a fost demis, a susținut că țările UE au deja un sistem suficient de dezvoltat de cooperare internațională în cazurile penale. Astfel, aderarea la Parchetul European era inutilă, în opinia PiS.
Partidul național-conservator PiS era sceptic față de o integrare europeană mai profundă. Totodată, a intrat în mod repetat în conflict cu Bruxelles-ul într-o serie de probleme, în special în ceea ce privește statul de drept.
Noul guvern, condus de fostul președinte al Consiliului European, Donald Tusk, s-a angajat să repare relațiile cu Bruxelles-ul. Mai mult, a promis să coopereze mai strâns cu partenerii europeni.