Polonia afirmă că actuala criză de la frontiera cu Belarus ar putea degenera în ceva mult mai rău

polonia

Sursă: Dreamstime

Duminică, premierul polonez Mateusz Morawiecki a avertizat că criza migranților de la frontiera cu Belarus ar putea fi preludiul unor “lucruri mult mai grave”, iar grănicerii polonezi afirmă că forțele belaruse încă îi mai îndreaptă pe migranți spre frontieră.

Polonia afirmă că actuala criză de la frontiera cu Belarus ar putea degenera în ‘ceva mult mai rău’

Uniunea Europeană acuză Belarusul că, în semn de ripostă la sancțiunile europene impuse, îndeamnă mii de oameni din Orientul Mijlociu să intre într-o serie de state membre ale UE și ale NATO, precum Polonia, Lituania și Letonia, notează The New York Post.

Minskul, care neagă provocarea unei crizei, a evacuat, joia trecută, o tabără de migranți din apropierea frontierei și a început să repatrieze în Irak o serie de persoane, în timp ce Polonia și Lituania au raportat că, în ultimele zile, s-au înregistrat mai puține tentative de trecere a frontierei.

Dar Morawiecki a avertizat că actuala criză este departe de a se fi încheiat, iar, duminică, el a efectuat un turneu prin Estonia, Lituania și Letonia pentru a discuta problema.

Potrivit unui sondaj apărut, duminică, în cotidianul polonez Rzeczpospolita, 55% din polonezi se declară îngrijorați de criza de la frontieră, temându-se că ea s-ar putea transforma într-un conflict armat.

“Cred că aceste evenimente care se defășoară sub ochii noștri, aceste evenimente dramatice, ar putea fi doar un preludiu la ceva mult mai grav”, a spus Morawiecki în Vilnius.

El a subliniat că prezența militară sporită a Rusiei în apropierea Ucrainei, în Belarus și în enclava rusă Kaliningrad, aflată la frontiera cu Polonia și Lituania, ar putea deveni “un instrument care s-ar putea transforma într-un atac direct”.

Situația din Afganistan, semnalată după recucerirea țării de către talibani, “ar putea fi folosită drept o viitoare etapă a crizei migranților”, a mai spus Morawiecki.

Apel la sprijin

După ce cancelarul german Angela Merkel i-a cerut de două ori lui Lukașenko să soluționeze criza umanitară, premierul lituanian, Ingrida Simonyte, i-a avertizat pe partenerii europeni să nu-i ignore pe vecinii statului belarus.

„Pentru noi este foarte important ca orice tratative cu Belarus să fie coordonate împreună cu Lituania, cu Polonia și cu Letonia – țări care ar putea fi ținta unui atac hibrid – și să nu se adopte nicio decizie dacă ea nu soluționează situația în mod semnificativ”, a mai spus ea după întâlnirea de duminică cu Morawiecki.

Tot duminică, ministrul de externe al Franței a spus că Rusia trebuie să exrcite presiuni asupra aliatului său, statul Belarus, pentru ca această țară să pună capăt crizei migranților.

Aduși cu forța la frontieră

Polonia afirmă că autoritățile de la Mink continuă să trimită la frontieră camioane cu cetățeni străini și se estimează că în jur de 10 moigranți au și murit acolo din cauza vremii geroase de iarnă.

„Sâmbăta trecută, un grup de circa 100 de străini agresivi au fost aduși la frontieră de autoritățile belaruse și au încercat să intre forțat în Polonia”, se arată în declarația unui grănicer, apărută pe Twitter, duminică

Sâmbătă, sute de polonezi au participat la niște proteste prin care au cerut ajutorarea migranților. Biserica Catolică a organizat o colectare de fonduri pentru oamenii de la frontieră care au nevoie de sprijin, dar și pentru a ajuta la integrarea refugiaților care vor rămâne în Polonia