Miercuri, premierul polonez Mateusz Morawiecki și-a exprimat îngrijorarea cu privire la axa China-Rusia, pe care a calificat-o drept „periculoasă”, în urma vizitei liderului chinez Xi Jinping la Moscova.
În timpul unei conferințe de presă comune cu premierul japonez Fumio Kishida, Morawiecki a declarat că vizita lui Xi la Moscova „ne umple de îngrijorare” din cauza pericolelor potențiale pe care le reprezintă axa China-Moscova. Xi și-a încheiat vizita la Moscova, unde a avut un summit cu președintele rus Vladimir Putin, în timpul căruia cei doi lideri au anunțat începutul unei „noi ere” a relației lor „speciale” cu Occidentul.
Rusia a fost de acord cu planul de pace al Chinei, dar spune că Ucraina îl refuză
În timpul vizitei, președintele rus și-a exprimat un sprijin prudent pentru propunerea Chinei de soluționare a conflictului din Ucraina, acuzând totodată Kievul că o respinge. Polonia, un aliat cheie al Ucrainei, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la parteneriatul tot mai mare dintre Moscova și Beijing.
„Facem eforturi pentru a convinge China să nu sprijine Rusia în poziția sa agresivă pe plan internațional”, a adăugat premierul polonez.
Prim-ministrul japonez a ajuns în Polonia după ce a efectuat o vizită în Ucraina
După ce a vizitat Ucraina, Kishida s-a deplasat în Polonia. În timpul călătoriei sale în Ucraina, a mers la Kiev și la Bucea, un oraș din apropierea capitalei unde soldații ruși au fost acuzați de comiterea de atrocități.
Prim-ministrul Japoniei și-a exprimat recunoștința pentru asistența acordată de Polonia acestei țări devastate de război și a transmis președintelui ucrainean Volodimir Zelenski solidaritatea fermă a Japoniei și a G7.
Kishida a menționat că Polonia își asumă o responsabilitate mai mare în susținerea Kievului, motiv pentru care Japonia oferă un ajutor suplimentar Varșoviei.
„Din cauza poverii tot mai mari asupra Poloniei provocată de agresiunea rusă persistentă în Ucraina, l-am informat pe prim-ministrul polonez (Mateusz Morawiecki) că am luat decizia de a trata Polonia ca un beneficiar special al ajutorului pentru dezvoltare, în ciuda faptului că economia Poloniei este în creştere şi că Polonia nu este o ţară care primeşte ajutor pentru dezvoltare”, a explicat premierul nipon.
În plus, Kishida a declarat că el și Morawiecki au ajuns la un acord pentru a lărgi sfera de aplicare a colaborării bilaterale, cuprinzând securitatea, economia și diverse alte domenii.
Este demn de remarcat faptul că Japonia deține în prezent calitatea de membru al G7, format din Canada, Franța, Germania, Italia, Regatul Unit și Statele Unite.