Moscova va desfăşura în septembrie în Belarus şi în vestul Rusiei cele mai ample manevre militare din ultimii ani, denumite 'Zapad 2017', şi care au provocat îngrijorări din cauza lipsei de transparenţă, NATO temându-se că numărul militarilor participanţi va fi mult mai mare decât cel declarat. 

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, se va afla în Polonia joi şi vineri, pentru a inspecta desfăşurarea de trupe americane în estul ţării şi pentru a se întâlni cu oficiali guvernamentali din Polonia, România şi Turcia. 

'Guvernul a aprobat un amendament legislativ (…) care ne acordă aproape 200 de miliarde de zloţi pe următorii 15 ani', a declarat ministrul adjunct al apărării, Tomasz Szatkowski, într-un interviu acordat agenţiei Reuters. Decizia este în conformitate cu planurile de creştere graduală a cheltuielilor de apărare până la nivelul a 2,5% din PIB, a subliniat oficialul. 

Guvernul polonez a decis în iunie să majoreze treptat bugetul pentru Apărare de la 2% la 2,5% din PIB, ceea ce înseamnă aproape o dublare a cheltuielilor anuale, până la circa 80 de miliarde de zloţi până în 2032. 

Szatkowski, arhitectul unui nou concept naţional de apărare, a precizat totuşi că, deşi ministerul său va primi aproape toţi banii necesari implementării strategiei, vor trebui făcute unele 'alegeri dificile'. 

Planul prevede aproape dublarea efectivelor armatei şi modernizarea echipamentelor, din care două treimi datează din perioada Tratatului de la Varşovia. 

Cu toate acestea, nu toate structurile armatei vor beneficia în aceeaşi măsură de creşterile prevăzute. Ministerul Apărării a anulat deja achiziţionare a două clase de nave, printre care fregate multirol destinate protejării altor vase de război. 

Cheltuielile suplimentare în ce priveşte artileria sau elicopterele de asalt se vor face în detrimentul extinderii forţelor aeropurtate. 

Guvernul de la Varşovia are în plan achiziţionarea de avioane de vânătoare de generaţia a cincea, însă, potrivit lui Szatkowski, aceasta nu se va întâmpla mai devreme de a doua jumătate a deceniului următor. 

Tomasz Szatkowski a apărat aceste planuri bugetare în faţa criticilor că ar fi 'nerealiste', subliniind că 'nimeni nu ne poate elibera de obligaţia de a planifica şi a crea o viziune coerentă şi a dovedi că există bani pentru aceasta, ceva care se întâmplă pentru prima dată la asemenea amploare în istoria planificării apărării Poloniei'.

AGERPRES