Danemarca a avut în anul 2016 cele mai mari preţuri la carne din rândul statelor membre ale Uniunii Europene (UE), cu aproape 40% mai mari decât media din UE, la polul opus cele mai mici preţuri la carne din UE fiind în Polonia, cu 47% mai mici decât media europeană, urmată de Bulgaria, cu 44% mai mici decât media, şi România, unde preţurile la carne sunt cu 41,1% sub media din UE, arată datele publicate miercuri de Eurostat.
Alte state membre unde preţurile la carne sunt semnificativ mai mari decât media din UE sunt Austria, cu 37% peste medie, Suedia, cu 34,5% peste medie, şi Franţa, 31,1% peste medie.
Dacă sunt luate în calcul toate ţările din Europa, nu numai statele membre UE, cele mai mari preţuri la carne sunt în Elveţia, cu 157% peste media din UE, iar cele mai mici sunt în continuare în Polonia, mai mici chiar decât în Albania sau Macedonia.
Un studiu publicat anterior de Caterwings a confirmat că Elveţia are cele mai mari preţuri la carne din lume, 49,68 de dolari pentru un kilogram de carne de vită, cu aproape 150% peste media globală. Pe de altă parte, un muncitor necalificat din Elveţia trebuie să muncească doar 3,1 ore pentru a putea cumpăra un kilogram de carne, în timp ce un indonezian trebuie să muncească 23,6 ore pentru a cumpăra un kilogram de carne de vită, chiar dacă în această ţară asiatică un kilogram de carne de vită costă 9,01 dolari.
AGERPRES