Exportul cerealelor ucrainene prin Polonia s-a dublat
Varșovia a cerut ajutorul Uniunii Europene pentru creşterea capacităţilor portuare de la Marea Baltică, în ideea de a putea exporta cantităţi mai mari de cereale din Ucraina. Totodată, Polonia a insistat pe ideea că va menţine un embargou privind vânzarea cerealelor din Ucraina pe piaţa internă, transmite Bloomberg.
Exporturile de cereale ucrainene prin porturile poloneze au urcat la 260.000 de tone în luna iunie, potrivit ministrului polonez al Agriculturii, Robert Telus. În condiţiile în care ieşirea Rusiei din acordul internaţional care permitea Ucrainei să exporte cereale via porturile sale de la Marea Neagră forţează Ucraina să caute rute alternative. În acest moment, este vorba de o cantitate de două ori mai mare decât cea înregistrată la începutul anului şi cel mai probabil va continua să crească.
„Trebuie să ajutăm Ucraina şi înţelegem acest lucru. Ne gândim la construim porturi care vor fi folosite exclusiv pentru transportul de cereale, aşa-numitele agro-porturi”, a spus Robert Telus într-un interviu pentru Bloomberg. Ministrul polonez a adăugat că Varșovia poartă deja discuţii cu ţara vecină Lituania pentru a transfera controalele fitosanitare de la graniţa sa spre porturile lituaniene, în ideea de a accelera tranzitul de cereale ucrainene.
Polonia a estimat costurile la un miliard de euro
În acelaşi timp, ministrul polonez al Agriculturii crede că deşi terminalele din Marea Baltică sunt o alternativă „cea mai mare parte a mărfurilor va trece în continuare prin porturile sudice”.
Agenţia de presă PAP a dezvăluit, săptămâna trecută, că autorităţile poloneze au prezentat Comisiei Europene o estimare de cost, în valoare de un miliard de euro, pentru investiţiile necesare a fi făcute în infrastructură astfel încât Varşovia să poată majora tranzitul de cereale şi alte produse agro-alimentare ucrainene via graniţa dintre Polonia şi Ucraina.
Cu aprobarea Bruxelles-ului, membrii estici ai UE, Polonia, Slovacia, Ungaria, România şi Bulgaria şi-au închis pieţele pentru grâul, porumbul, rapiţa şi floarea-soarelui din Ucraina până la 15 septembrie, în încercarea de a-şi proteja propriile sectoare agricole. Măsurile au fost în vigoare, iniţial, până la 5 iunie 2023 însă Comisia Europeană a prelungit restricţiile până pe data 15 septembrie.
Vicepremierul polonez Jaroslaw Kaczynski a declarat că în cazul în care interdicţia susţinută de UE nu va fi prelungită, Polonia o va continua în mod independent.