Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki s-a întâlnit sâmbătă cu preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, la Varşovia, la un centru de primire a refugiaţilor de război din Ucraina. 

Premierul Poloniei a remarcat că rata de schimb a rublei a revenit la nivelul de dinaintea invaziei ruse din Ucraina, semn că Moscova reuşeşte să evite sancţiunile.

„Aceasta înseamnă că toate măsurile economice – microeconomice, macroeconomice, financiare, bugetare şi monetare – nu au funcţionat aşa cum şi-ar fi dorit-o unii politicieni”, a spus Morawiecki, care a atras atenţia că oficiali din unele ţări ale UE vorbesc ca şi cum relaţiile cu Rusia ar putea reveni la situaţia de dinainte de război, transmite dpa.

„Nu va exista o întoarcere la normalitate”

Morawiecki a insistat că „nu va exista o întoarcere la normalitate” atâta vreme cât suveranitatea Ucrainei este ameninţată şi a făcut apel la „sancţiuni reale” impuse Rusiei.

În opinia lui Morawiecki, preşedintele rus Vladimir Putin „a dat foc întregii Ucraine, iar Europa încă se mai întreabă dacă este suficient (să stingă focul doar cu) un extinctor”. Însă „dacă Europa dă dovadă de slăbiciune va fi umilită şi va rămâne fără apărare”, a spus premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki.

Polonia vrea să renunțe complet la gazul și petrolul rusesc

Guvernul polonez a adoptat un proiect de lege care va permite interzicerea importurilor de cărbune rusesc.

Rusia domină importurile de cărbune din Polonia, reprezentând aproximativ 20% din consumul intern. Aproximativ 9,4 milioane de tone de cărbune rusesc au fost importate în Polonia în 2020 și au fost utilizate în principal pentru încălzirea gospodăriilor individuale. Națiunea importă, de asemenea, aproximativ 50% din gazele sale și peste 60% din petrolul pe care îl rafinează din Rusia.

De asemenea, începând cu anul viitor, Polonia intenţionează să renunţe complet la livrările de gaz din Rusia şi, pe termen lung, la cele de petrol.

De la începutul invaziei rusești în Ucraina, Varșovia a cerut Uniunii Europene să includă combustibilii fosili ruși în sancțiunile pe care blocul le-a impus Moscovei. UE a optat însă pentru o strategie de reducere treptată a dependenței de gazul rusesc.

În acest context, Germania va înceta să mai cumpere petrol rusesc la sfârșitul acestui an și va întrerupe livrările de gaz rusesc în 2024.