Polonia, gata să ajute Germania pentru a scăpa de dependența de petrolul rusesc

Moscova Kremlin Rusia

SURSA FOTO: Dreamstime

Polonia trimite o undă de șoc la Moscova și declară că este pregătită să elimine ultima piedică din calea impunerii unor sancțiuni dure Rusiei. Ministrul polonez al climei a spus că țara sa este gata să ajute Germania pentru a o scăpa de dependența energetică de Rusia.

Polonia este pregătită să ajute Germania să renunțe la petrolul rusesc, a declarat luni ministrul polonez al climei, adăugând că speră că un embargo al Uniunii Europene ar putea intra în vigoare înainte de sfârșitul anului, transmite Reuters.

Polonia pledează pentru măsuri dure împotriva Rusiei, dar, având în vedere că multe țări UE sunt puternic dependente de Moscova pentru nevoile lor energetice, blocul comunitar pare divizat în ceea ce privește modul în care ar trebui aplicate sancțiunile.

„Polonia este pregătită să sprijinim ambițiile Germaniei de de-rusificare cu rafinăria noastră din Gdansk”, a declarat ministrul Anna Moskwa. „Sper că aceasta va fi ultima piedică care va … bloca aceste sancțiuni privind petrolul”.

Rusia a oprit săptămâna trecută livrările de gaze către Bulgaria și Polonia, după ce acestea au refuzat să se conformeze cererii sale de a plăti în ruble.

Moskwa a declarat anterior că principalele state membre ale UE care se opun unor sancțiuni mai dure la adresa Rusiei sunt Austria, Germania și Ungaria și că blocul ar trebui să penalizeze țările care folosesc ruble pentru a plăti gazul rusesc.

Ea a mai spus că Polonia dorește ca Uniunea Europeană să impună o dată limită clară de la care statele membre vor trebui să înceteze să mai importe petrol rusesc.

„Vrem ca acest pachet (n.r. de sancțiuni) să includă o dată și o cerință foarte specifică și clară pentru toate țările … să fie un pachet complet, fără niciun fel de lacune”, a punctat ministrul polonez.

Lituania va livra gaze naturale Poloniei

De asemenea, Polonia a deschis o nouă conductă care aduce gaze naturale din Lituania. Conectorul de gaze Polonia-Lituania (GIPL), aflat în construcție din 2020, a început să funcționeze sâmbătă, 30 aprilie, potrivit Euractiv.

Noua infrastructură, cu o lungime de 580 de kilometri, va furniza Poloniei două miliarde de metri cubi (bcm) de gaze pe an, acoperind astfel 10% din cererea anuală a Poloniei. Capacitatea maximă se va atinge în luna octombrie.

„Așa cum era planificat, gazul din Lituania curge spre Polonia începând de astăzi. Pe 5 mai, o altă infrastructură va fi deschisă pentru a permite o transmisie mai mare. Polonia este în siguranță din punct de vedere energetic”, a scris pe Twitter ministrul pentru climă și mediu, Anna Moskwa.

„Gazoductul GIPL este o piatră de hotar în istoria dezvoltării independenței energetice între Lituania și Polonia. Având posibilitatea de a importa și exporta gaze prin intermediul interconectorului, Lituania și Polonia și-au sporit nu doar propria securitate energetică, ci și pe cea a statelor baltice și a Finlandei”, a comentat Nemunas Biknius, directorul general al Amber Grid, principalul operator al rețelei de gaze din Lituania.

Oportunitate pentru Europa Centrală de a scăpa de gazul rusesc

Dezvoltarea rețelei de gaze naturale a Poloniei reprezintă, de asemenea, o oportunitate pentru țările din Europa Centrală de a deveni independente de gazul rusesc. De exemplu, Polonia și Slovacia construiesc o conductă pentru a permite Bratislavei să importe gaz natural lichefiat de la terminalul de gaz natural lichefiat (GNL) din Swinoujscie.

Cehia și-a exprimat, de asemenea, interesul pentru gazul polonez, temându-se că Rusia va întrerupe livrările de gaz. Premierul ceh Petr Fiala i-a cerut vineri (27 aprilie) premierului polonez Mateusz Morawiecki ajutor pentru a deveni independent de resursele rusești. Morawiecki a declarat că Polonia va face tot ce poate pentru a ajuta.