Polonia ia măsuri la granița cu Belarus
Premierul polonez Donald Tusk a subliniat că obiectivul principal al zonei-tampon este să îngreuneze trecerea migranților ilegali la frontiera polonezo-belarusă și să creeze condiții mai bune pentru funcționarea grănicerilor, armatei și poliției.
Această măsură vine în contextul unei intensificări a migrației ilegale orchestrate, potrivit Poloniei, de către Rusia și Belarus pentru a destabiliza țara.
Adjunctul ministrului de Interne, Czslaw Mroczek, a precizat că zona-tampon se va extinde pe două secțiuni cu cel mai mare număr de treceri, totalizând aproximativ 60 de kilometri.
„În mare, zona se va întinde (…) la două secţiuni în care avem cel mai mare număr de treceri (…), de aproximativ 60 de kilometri”, a precizat adjunctul ministrului de Interne.
„Pe (o lungime de) aproximativ 45 de kilometri va fi vorba despre o zonă aproximativ 200 de metri adâncime. În partea care traversează rezervaţii naturale, marea Pădure (Bialowieza), zona va un pic mai profundă, dar nu va depăşi doi kilometri”, a anunţat el la postul TVN24.
În 2022, Polonia a construit o barieră metalică de 5,5 metri înălțime pe o lungime de peste 186 de kilometri de-a lungul frontierei cu Belarusul pentru a opri migrația ilegală. Cu toate acestea, fluxul de migranți nu a fost complet stopat, diverse obstacole naturale precum râuri, mlaștini și păduri fiind traversate de migranți.
Zona-tampon din 2021 nu a împiedicat complet trecerile ilegale
Guvernul precedent a creat în 2021 o zonă-tampon largă de aproximativ trei kilometri de-a lungul întregii frontiere, interzicând accesul persoanelor nerezidente, inclusiv ONG-urilor și jurnaliștilor. Această interdicție a fost ridicată ulterior, însă nu a împiedicat complet trecerile ilegale.
Un incident tragic a avut loc recent când un militar polonez a fost înjunghiat mortal de un necunoscut care a traversat bariera. În mai, militarii polonezi au tras peste 700 de focuri de avertisment adresate migranților, semnificând intensitatea problemei la frontieră.
Numeroase organizații umanitare acuză Polonia de practici ilegale de „pushback” (împingerea migranților înapoi peste graniță fără a le permite să solicite azil). Aceste practici sunt considerate în contradicție cu dreptul internațional și au atras critici semnificative.
Varșovia a anunțat că intenționează să cheltuiască până la 2,3 miliarde de euro pentru a consolida frontiera cu Belarusul. Această frontieră este considerată un punct strategic folosit de Rusia pentru destabilizarea regiunii prin atacuri hibride.
Potrivit autorităților poloneze, peste 90% dintre migranții care încearcă să treacă ilegal frontiera dețin vize rusești, ceea ce sugerează un rol activ al Rusiei în facilitarea acestor mișcări migratorii. Până acum, în 2024, grănicerii polonezi au detectat peste 17.000 de tentative de trecere ilegală a frontierei.