Abilitatea succesorului lui Slawomir Skrzypek la conducerea Băncii Naţionale a Poloniei de a asigura în continuare independenţa instituţiei preocupă în momentul de faţă investitorii, arată Financial Times şi Wall Street Journal. Preşedintele interimar al Poloniei l-a numit ieri în funcţia de guvernator interimar al BNP pe Piotr Wiesiolek, adjunctul lui Slawomir Skrzypek, ale cărui viziuni privind politica monetară nu sunt încă foarte bine cunoscute.

Tot în cursul zilei de ieri, investitorii erau îngrijoraţi că decizia liderului interimar de la Varşovia ar putea avea un impact asupra politicii monetare a băncii centrale, dar şi alte implicaţii legate de intervenţiile pentru oprirea aprecierii zlotului.

Ce s-a întâmplat vineri

La finalul săptămânii trecute, Banca Naţională Poloniei, condusă de către Slawomir Skrzypek, a intervenit pentru prima dată în ultimii 10 ani pentru a împiedica aprecierea continuă a zlotului.

Banca centrală a Poloniei a intervenit vineri pe piaţa valutară pentru deprecierea zlotului, pentru prima dată în ultimii zece ani, măsura beneficiind de susţinerea Ministerului de Finanţe. Intervenţia este prima de acest fel din ultimii zece ani, după introducerea cotaţiei complet libere a zlotului la 11 aprilie 2000.

Înainte de intervenţia Băncii Poloniei, valoarea zlotului în raport cu euro era cu 6% peste nivelul de la începutul anului, aproape de maximul ultimelor 18 luni.

Nu se ştie cum va fi numit noul guvernator

„Până la tragedia aviatică, mecanismul trasferului de putere nu a fost niciodată testat, astfel că nu se ştie cine va numi guvernatorul Băncii Centrale”, spune Mateusz Szczurek, economist şef la ING Bank în Varşovia.

Conform regulilor interne ale instituţiei, guvernatorul este numit de către Parlament, la propunerea preşedintelui. Deocamdată, guvernatorul numit ieri de preşedintele în exerciţiu este interimar şi are drept de conducere şi asupra consiliului de politică monetară format din 10 membri.  

Conflicte interne

În ultimele săptămâni, în interiorul consiliului BNP au apărut o serie de conflicte privind modul de calculare a profitului net al băncii. Majoritatea consiliului a hotărât schimbarea acestui mod de calcul.

Pentru calmarea acestor conflicte, dar şi pentru traiectoria politicii monetare viitoare a BNP, este foarte important cine va conduce instituţia după evenimentele tragice. Investitorii sunt îngrijoraţi de faptul că partidul „Platforma Civică” din care face parte actualul preşedinte interimar va interveni în treburile interne ale instituţiei.

Polonia se bucură în momentul de faţă de o imagine foarte bună în rândul investitorilor. În cazul în care independenţa Băncii Naţionale a Poloniei va fi afectată, iar investitorii vor simţi acest lucru,costurile datoriei poloneze  vor creşte, iar cursul zlotului va fi afectat.

O serie de experţi şi-au exprimat îngrijorarea că independenţa BNP a luat sfârşit odată cu tragedia de la Smolensk, însă cei de la Financial Times sunt de părere că politica monetară pe care o va susţine Piotr Wiesiolek nu va fi complet diferită faţă de cea dusă de Slawomir Skrzypek.