Mateusz Morawiecki, prim-ministrul Poloniei, a declarat miercuri că țara sa va continua să interzică importul de produse agricole din Ucraina după 15 septembrie, indiferent de decizia Comisiei Europene.

„Nu vom deschide graniţele pentru produsele din Ucraina pe 15 septembrie. Vom permite doar tranzitul lor. Vreau să fiu clar: nu vom deschide această graniţă. Fie Comisia Europeană stabileşte reglementări care extind această interdicţie, fie oricum o vom face noi singuri (…) Vom fi duri, vom fi hotărâţi, vom apăra agricultorul polonez”, a declarat premierul Mateusz Morawiecki.

UE a suspendat taxele vamale pentru importurile ucrainene

În urma invaziei Rusiei în Ucraina în luna februarie a anului trecut, UE a suspendat tarifele și alte măsuri de apărare comercială pentru importurile ucrainene, inclusiv cereale și alte produse alimentare, pentru a ajuta Ucraina.

Cantități mari de cereale ucrainene, care ar fi trebuit să tranziteze națiunile din Europa de Est doar prin „coridoarele de solidaritate” (stabilite pentru a ajuta Ucraina să își exporte cerealele după ce nu a mai putut utiliza porturile de la Marea Neagră), au rămas în schimb în aceste națiuni, unde sunt comercializate la un preț mai mic decât cel pe care îl pot percepe producătorii locali, în parte pentru că Bruxelles-ul nu a reușit să ceară ca cerealele ucrainene să respecte standardele europene de calitate.

Pe fond, au apărut distorsiuni în națiunile din Europa de Est și pierderi pentru fermierii de acolo, care au primit doar compensații limitate prin intermediul rambursării aprobate de Comisia Europeană.

Importurile au fost interzise temporar

În consecință, Polonia, Ungaria, Slovacia și Bulgaria au interzis temporar importurile unor produse agroalimentare ucrainene, în special cereale; Comisia Europeană a ajuns apoi, la sfârșitul lunii aprilie, la un acord cu aceste cinci țări plus România pentru a garanta tranzitul cerealelor ucrainene în schimbul unor „măsuri excepționale de salvgardare” pentru patru produse agricole ucrainene, inclusiv grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea-soarelui; aceste măsuri se vor încheia la 15 septembrie.

Ministrul român al Agriculturii, Florin Barbu, a precizat că miniștrii agriculturii din România, Polonia, Bulgaria, Ungaria și Slovacia vor cere Comisiei Europene să prelungească măsurile preventive pentru o gamă mai largă de mărfuri din Ucraina cel puțin până la sfârșitul anului.

Miercuri, el s-a alăturat premierului polonez Mateusz Morawiecki la Varșovia pentru o reuniune a miniștrilor agriculturii din Polonia, Bulgaria (online), Ungaria, România și Slovacia.

„Este evident pentru noi toţi că suntem uniţi în a sprijini pe mai departe Ucraina pentru a rezista în faţa războiului absurd declanşat de Rusia. Suntem parte a Uniunii Europene şi suntem hotărâţi să ajutăm în continuare Ucraina pentru tranzitarea producţiei către pieţele de desfacere. În acelaşi timp, suntem hotărâţi să-i sprijinim pe fermierii noştri să îşi valorifice corect producţia şi rezultatele muncii lor pentru a ne asigura tuturor securitatea alimentară. Fermierii români au fost puternic afectaţi de războiul din Ucraina, la fel cum au fost afectaţi şi fermierii din statele din apropierea conflictului. Vom merge în faţa Comisiei Europene cu o poziţie comună privind prelungirea măsurilor preventive pentru o listă mai largă de produse provenite din Ucraina, cel puţin până la finalul acestui an”, a declarat Florin Barbu.