Polonezii au venit in Belgia la inceputul anilor ’90, pentur a face muncile de jos si sa trimita bani acasa. Un al doilea val a venit in 2004, odata cu integrarea Poloniei in UE, cand formalitatile de trecere a frontierei s-au simplificat. Acum trendul s-a inversat, polonezii fiind pe punctul de a pleca din Belgia, la invitatia ambasadorului polonez la Bruxelles. Motivul: salariile din Polonia tocmai le-au prins din urma pe cele din Belgia.

„Instalatorul polonez” a devenit deja un concept in Vest pentru a defini imigrantii din tarile sarace, care isi gaseau cu greu un loc bine platit ce necesita studii superioare aprobate si se angajau mai degraba pe posturi ce nu cereau calificare inalta. Instalatorul polonez va ramane istorie in Belgia daca cei 100.000 de polonezi de acolo se gandesc sa dea curs invitatiei ambasadorului. In fond, nu mai au de ce sa ramana acolo, au plecat pentru salarii mai mari, acum Polonia le da acelasi salariu.

Aparent, belgienii suparati acum 15 ani ca vin saracii din Europa de Est sa le ia slujbele, cerand bani mai putini, ar trebui sa se bucure. Situatia nu este deloc asa, deoarece polonezii din Belgia fac acum meserii calificate, exact domeniul in care Belgia sta mai prost. Iar a pierde 100.000 de angajati antrenati cu mediul este o pierdere. Ce ar acestia gasi in Polonia? O economie in crestere, somaj in scadere, locuri de munca disponibile si bine platite.