Așadar, Ministerul Mediului din Polonia a anunțat că intenționează să investească 150 miliarde de zloţi (40 miliarde de dolari) pentru a construi primele sale reactoare nucleare, cu o capacitate de 6-9 gigawaţi (GW), notează Reuters, citat de Agerpres.
Guvernul de la Varșovia dorește să ajungă la o capacitate eoliană offshore de 8-11 (GW) până în 2040 prin investiţii estimate la 130 miliarde de zloţi. În urma dezvoltării facilităţilor de energie regenerabilă şi nucleară, vor fi create 300.000 de locuri de muncă, susţin autorităţile poloneze.
Se dorește reducerea procentului de cărbune
Cea mai mare economie din Europa Centrală şi de Est, care se bazează pe cărbune pentru 88% din producţia sa de electricitate, vrea să reducă acest procent în următorii ani, deoarece nu mai este rentabilă exploatarea minelor. Conform strategiei energetice actualizate, procentul de 88% va scădea la 37% – 56% în 2030 şi la 11 – 28% în 2040.
Polonia este singurul stat membru al UE care a refuzat să-şi ia angajamentul că va atinge neutralitatea în materie de emisii de carbon până în 2050.
ONU avertizează cu privire la schimbările climatice
”Ele (statele) trebuie să acţioneze împreună împotriva ameninţării climatice, mult mai gravă decât pandemia în sine. Aceasta este o ameninţare la adresa existenţei planetei şi a vieţilor noastre”, a insistat el în interviuri acordate mai multor membri ai alianţei de presă Covering climate now, al cărei obiectiv este o consolidare a acoperirii problemelor legate de încălzirea globală.
”Fie suntem uniţi, fie suntem pierduţi”, a tunat el, îndemnând la adoptarea ”unor măsuri adevărate de transformare în domeniile energiei, transporturilor, agriculturii, industriei, în modul nostru de viaţă, fără care suntem pierduţi”.
”Este momentul să ne trezim”, a îndemnat el, subliniind că multe lucruri se bazează pe acţiunile pe care le vor întreprinde – sau nu – principalii poluatori, şi anume China, Statele Unite, Uniunea Europeană (UE), Rusia, India şi Japonia.