Vorbind într-o emisiune a postului american CBS, secretarul de stat Antony Blinken spunea că un posibil transfer de aeronave MiG-29 din Polonia spre Ucraina ar primi “undă verde din partea guvernului american”. Antony Blinken asigura că există negocieri cu guvernul polonez, în particular, de a înlocui aceste avioane cu unele americane de ultimă generație.

„Privim în mod activ problema avioanelor pe care Polonia le-ar putea furniza Ucrainei și analizăm modul în care am putea umple acel loc lăsat de transferul avioanelor din Polonia în Ucraina”, declara Blinken reporterilor, duminică, în timpul vizitei sale din Republica Moldova. „Nu pot vorbi de o cronologie, dar pot spune doar că o privim foarte, foarte activ”, concluziona el.

Guvernul polonez a negat informațiile

În ciuda susținerii venite din partea secretarului de stat american, duminică dimineață guvernul polonez a etichetat drept „știri false” afirmațiile conform cărora Polonia ar furniza MiG-urile sale Ucrainei. Cancelaria prim-ministrului polonez a răspuns printr-un tweet citat de la Forțele Armate Poloneze, afirmând în mod explicit că: “Polonia nu își va trimite avioanele de luptă în #Ucraina și nu va permite folosirea aeroporturilor sale. Ajutăm semnificativ în multe alte domenii”.

Declarațiile secretarului de stat american și răspunsurile primite ar putea indica o diferență majoră între cât de mult dorește guvernul SUA să consolideze capacitățile de luptă aeriene ale Ucrainei și cât de mult sunt dispuse țările NATO din „flancul estic” să riște să o facă.

Polonia a trimis însă arme și muniție

Cu toate acestea, până acum, s-au făcut importante transporturi de muniție și arme pe convoaie rutiere peste granița poloneză. Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, posta pe Twitter, pe 25 februarie, o imagine care arată un convoi de muniție trimis în Ucraina în primele zile ale războiului.

Pare puțin probabil ca Polonia să predea întreaga flota de MiG-29 Kievului, cel puțin în acest moment și la amploarea discutată în prezent. În plus, chiar dacă ar decide să o facă, există obstacole majore în timp și în logistică. Mai întâi echipamentele NATO ar trebui să fie scoase din avioane. Apoi, problema trecerii lor în Ucraina devine sensibilă pe zi ce trece. Toate acestea, împreună cu faptul că aliații occidentali susțin că apărarea aeriană a Ucrainei a rămas aproape intactă, iar forța aeriană rusă nu a dictat cursul războiului, face ca furnizarea de câteva zeci de MiG vechi, Ucrainei, să fie de mai puțin interes strategic.

Oricum, conform declarației autorităților poloneze de la cel mai înalt nivel, Varșovia nu are intenția să-și trimită MiG-urile în Ucraina. Până când acest sentiment se va schimba, întregul subiect rămâne unul ipotetic. Poate, doar, vicepreședintele american Kamala Harris să-l modifice în vizita pe care o face în România și Polonia.