În timpul unei vizite la Varșovia, ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace anunță că Marea Britanie va desfășura în Polonia sistemul de rachete antiaeriene cu rază medie Sky Sabre, împreună cu 100 de soldați, scrie BBC.
El a subliniat faptul că această măsură vine în contextul în care Regatul Unit vrea să protejeze spațiul aerian al Poloniei de orice agresiune a Rusiei, care ar putea veni în orice moment.
„Vom desfășura în Polonia sistemul de rachete antiaeriene cu rază medie Sky Sabre, cu aproximativ 100 de soldați, pentru a ne asigura că stăm alături de Polonia, protejând spațiul aerian al acesteia de orice agresiune ulterioară a Rusiei”, a afirmat Wallace.
Ce plan are NATO
Menționăm faptul că anunțul oficialului britanic vine în contextul în care NATO a anunțat o consolidare a securității flancului său estic după invazia Rusiei în Ucraina. Amintim și faptul că recent, Polonia a solicitat demararea unei misiuni în Ucraina, propunere refuzată de NATO.
Anunțul a fost făcut de secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg. Potrivit acestuia, NATO nu va desfăşura trupe sau mijloace aeriene în Ucraina şi pregăteşte o consolidare substanţială a prezenţei sale militare în ţările de pe flancul estic, unde va desfăşura mai multe trupe şi echipamente militare.
Propunerea Poloniei a fost refuzată
”Nu intră în discuţie desfăşurarea de trupe ale NATO şi nici de avioane în Ucraina”, a declarat Stoltenberg, ca răspuns la cererea Poloniei de trimitere a unor trupe ale NATO în Ucraina, în cadrul unei misiuni de pace care să asigure evacuarea populaţiei civile prin coridoare umanitare din zonele unde se duc lupte între trupele ucrainene şi cele ruse.
O reacție similară a venit și din Germania care s-a arătat a fi împotriva propunerii poloneze.
”Nu va exista personal NATO în afara teritoriului (Alianţei), nu vor fi soldaţi NATO în Ucraina”, a spus purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Hebestreit, potrivit agenţiei EFE.
Totodată, purtătorul de cuvânt german a mai adăugat că în cazul în care ar fi trimiși militari NATO în Ucraina, acest lucru reprezintă pentru Germania o ”linie roșie”. Mai exact, acesta explică că în momentul în care militarii NATO ar ajunge în Ucraina, ”nu se va mai putea face diferenţa între ceea ce este o misiune de salvare, umanitară, şi ceea ce este o misiune de luptă”, a explicat el.