Polonia ia măsuri în ceea ce privește criza cerealelor ucrainene. Guvernul de la Varșovia a anunțat că acestea nu vor mai fi descărcate în țară în tranzitul lor către alte locații. Măsura vine la scurt timp după discuțiile dintre premierul polonez și președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Polonia pune piciorul în prag privind cerealele ucrainene
Guvernul polonez, prin purtătorul său de cuvânt, Piotr Müller, a anunțat că transportul cerealelor ucrainene către țări terțe se va face prin Polonia fără descărcarea acestora pe teritoriul polonez.
Această decizie a fost luată la scurt timp după întâlnirea dintre președintele ucrainean Volodimir Zelenski și premierul polonez, unde au fost discutate problemele fermierilor din cele două țări. Zelenski a afirmat că s-a găsit o soluție, astfel încât anunțul făcut de Müller a fost făcut, se pare, cu acordul Ucrainei.
În viitorul apropiat, Polonia va dezvolta noi mecanisme care vor contribui la stabilizarea situației generate de exportul de cereale ucrainene pe piața alimentară, conform declarației lui Piotr Müller, citată de RBC și Rador.
„Ne vom asigura că acest export are loc în așa fel încât să ajungă direct în țări terțe, fără a descărca marfa în Polonia”, a subliniat Piotr Müller.
Fermierii polonezi au protestat în ultimele luni faţă de un aflux semnificativ de cereale ucrainene pe piața din Polonia, în condiţiile în care acestea urmau doar să tranziteze ţara şi să ajungă în țări terțe.
Polonia a fost unul dintre cei mai aprigi susținători ai Ucrainei de când Vladimir Putin a început războiul în februarie 2022 și a îndemnat UE să meargă mai departe și mai repede în privința sancțiunilor economice împotriva Moscovei.
Cu toate acestea, politica internă a început să se interpună, guvernul polonez reducând recent oferta financiară pentru refugiații ucraineni și semnalându-și acum opoziția față de acumularea în Polonia a grânelor din Ucraina.
Fermierii români, proteste față de situația creată
De asemenea, și fermierii din România sunt nemulțumiți de situație. Azi, aproape 7000 de fermieri protestează în ţară faţă de politicile comunităţii europene, iar 400 de agricultori sunt aşteptaţi în Capitală.
Fermierii organizează, vineri, proteste în mai multe judeţe din ţară şi în Capitală, nemulţumiţi de soluţia găsită de Comisia Europeană la problemele şi dezechilibrele grave cu care se confruntă sectorul agro-alimentar românesc, pe fondul distorsiunilor de piaţă cauzate de conflictul armat din Ucraina.
„Comunitatea Europeană este cel mai mare importator de organisme modificate genetic şi produse care nu respectă trasabilitatea, undeva la 21 de milioane de tone numai de porumb modificat genetic şi soia peste 30 de milioane de tone. Acum avem 26 de milioane de tone de cereale aduse din Ucraina şi care nu respectă trasabilitatea. Preţurile de cost sunt mult mai mici”, a afirmat preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România.
Ca parte a unei inițiative a Uniunii Europene, toate tarifele și cotele au fost eliminate pentru exporturile de cereale ucrainene în cele 27 de state membre ale Blocului Comunitar, pentru a facilita tranzitul produselor în întreaga lume, inclusiv în Africa, unde blocada rusă asupra exporturilor ucrainene a fost deosebit de dureroasă.
Cu toate acestea, cerealele nu au reușit să iasă din unele țări din estul UE, inclusiv Polonia, Ungaria și România, ceea ce a forțat scăderea prețurilor în aceste țări și a alimentat resentimentele comunităților agricole.