Un nou conflict între Varșovia și Bruxelles

Tribunalul Constituțional din Polonia (TCP) a decis că amenzile emise împotriva țării de către Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) sunt neconstituționale. Este pentru a treia oară când TCP – un organism considerat în general ca fiind sub influența partidului de guvernământ demisionar Lege și Justiție (PiS) – a constatat că anumite părți din tratatele UE sunt incompatibile cu Constituția poloneză.

Aceste hotărâri au adâncit conflictul dintre Varșovia și Bruxelles cu privire la statul de drept. Cu toate acestea, situația se va ameliora odată cu încheierea săptămâna aceasta a celor opt ani de mandat al PiS și venirea la putere a unui nou guvern mai favorabil UE, condus de Donald Tusk, transmite Notes from Poland.

Decizia a fost luată în urma unei cereri formulate de Zbigniew Ziobro, ministrul justiției și procurorul general în timpul celor opt ani de guvernare a PiS.

Acesta a susținut că amenzile aplicate Poloniei pentru nerespectarea a două hotărâri provizorii ale CJUE – suspendarea activității la mina de cărbune de la Turów și suspendarea camerei disciplinare pentru judecători – sunt „ilegale” și că „Polonia nu ar trebui să plătească niciun zlot”.

De fapt, Varșovia a fost obligată să plătească miliarde de zloți (sute de milioane de euro), Comisia Europeană percepând amenzile – cele mai mari impuse vreodată unui stat membru – din fondurile UE ale Poloniei.

Decizia Tribunalului Constituțional al Poloniei

TCP, care și-a retransmis în repetate rânduri procedurile în acest caz, a decis astăzi, în cele din urmă, în favoarea lui Ziobro, constatând că articolul 279 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene și articolul 39 din statutul CJUE – care au fost folosite pentru a justifica amenzile aplicate Poloniei – sunt incompatibile cu constituția poloneză.

Unul dintre judecătorii TCP, Zbigniew Jedrzejewski, a declarat că normele CJUE privind emiterea de măsuri provizorii sunt slab definite și că Polonia nu a avut influență asupra formulării acestora, relatează Business Insider Polska.

„Acest lucru ar putea duce la o situație în care Polonia ar putea înceta să funcționeze ca stat suveran”, a adăugat judecătorul, citat de site-ul de știri Onet.

Cu toate acestea, Jedrzejewski a subliniat că TCP nu a pus la îndoială dreptul general al CJUE de a emite amenzi, ci doar dreptul său de a pune în aplicare așa-numitele măsuri provizorii sub formă de sancțiuni financiare, a notat expertul în domeniul statului de drept Anna Wojcik într-o postare pe X.

„Baza pentru impunerea de sancțiuni ar trebui să fie o hotărâre a CJUE emisă în cadrul procedurii specificate în tratat, și nu o decizie a președintelui CJUE sau a unui alt judecător”, a declarat Jedrzejewski.

Michal Wojcik, care a ocupat până luna trecută funcția de ministru adjunct al justiției din partea lui Ziobro, a sărbătorit decizia TCP ca pe un „mare succes” care arată că „Polonia nu se lasă înduplecată și că are propria suveranitate și ordine juridică”.

Lucrurile s-ar putea însă schimba în Polonia

Cu toate acestea, un membru al viitoarei coaliții de guvernare, Krzysztof Smiszek – care este vizat pentru a fi ministru adjunct al justiției – a calificat hotărârea TCP „nota finală în războiul PiS împotriva UE”. El a declarat că „începând de mâine (n.r. odată cu formarea unui nou guvern) vom repara statul de drept”.

În postarea sa, Smiszek s-a referit, de asemenea, la „hotărâre” între ghilimele, reflectând faptul că, printre primele acte în funcție, PiS a numit trei judecători la TCP într-un mod considerat ilegal în hotărâri judecătorești ulterioare.

În plus, opoziția, mulți experți și, de asemenea, o serie de judecători ai TCP au susținut că mandatul actualului președinte al instanței, Julia Przylebska – o apropiată colaboratoare personală a liderului PiS, Jaroslaw Kaczynski – a expirat legal anul trecut.

În iulie 2021, TCP a constatat pentru prima dată că anumite părți ale tratatelor UE sunt neconstituționale, tot în legătură cu o ordonanță provizorie emisă de CJUE împotriva Poloniei. În luna octombrie a aceluiași an, a decis din nou că anumite părți din legislația europeană sunt incompatibile cu Constituția poloneză, care are prioritate față de acestea.

Ca răspuns la aceste hotărâri, Comisia Europeană a inițiat proceduri judiciare împotriva Poloniei pentru ceea ce susține că sunt „încălcări ale dreptului UE de către Tribunalul Constituțional polonez”.