Comitetul de politică monetară de la Banca centrală a Poloniei a decis să reducă dobânda-cheie cu 25 puncte de bază până la 4,5%. Zlotul polonez şi obligaţiunile guvernamentale nu au înregistrat modificări deoarece 26 din cei 27 de analişti intervievaţi de Reuters se aşteptau ca Banca centrală să reducă costul creditului. “Datele macroeconomice publicate care arată spre o accelerare a încetinirii economice i-au convins pe factorii de decizie să reducă costul creditului”, a declarat economistul şef de la Bank Millennium, Grzegorz Maliszewski, citat de Agerpres.

În luna septembrie, producţia industrială a scăzut cu 5,2%, prima scădere înregistrată după luna mai 2009, în timp ce vânzările cu amănuntul au înregistrat cea mai slabă creştere de după luna august 2010.

Deşi analiştii cer de multă vreme Băncii centrale să reducă costul creditului, până acum factorii de decizie s-au concentrat pe ţinerea sub control a inflaţiei, iar în luna mai a acestui an chiar au majorat dobânda cheie, apreciind că încetinirea economică este una moderată. Polonia a înregistrat anul trecut un avans al Produsului Intern Brut de 4,3%, însă în acest an se aşteaptă ca ritmul de creştere să încetinească la 2,5% pentru ca anul viitor să ajungă la 2%.Polonia depinde de statele din zona euro, care cumpără peste jumătate din exporturile sale, în timp ce cinci din primele şapte mari bănci poloneze au în spate bănci cu sediul în zona euro. Comisia Europeană estimează că zona euro va înregistra o contracţie a Produsului Intern Brut de 0,4% în acest an şi un avans timid de 0,1% în 2013.

Sursa: Agerpres