Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a declarat luni că el nu va permite UE să impună ţării sale condiţii privind statul de drept în schimbul plăţii fondurilor UE, notează France Presse.
Morawiecki s-a exprimat la sosirea sa în a patra zi a summitului UE în cursul căruia cei 27 de lideri din UE par incapabili să se pună de acord asupra unui plan de relansare post-coronavirus.
”Nicio putere discreţionară pentru organismele UE”
Liderii încearcă să ajungă la un acord cu privire la bugetul pe termen lung al UE (2021-2027), de peste 1.000 de miliarde de euro, majoritatea cheltuielilor fiind destinate agricultorilor şi ţărilor est-europene.
Dar mai multe state, în principal nordice, precum şi Ţările de Jos, insistă ca membri precum Polonia şi Ungaria să respecte principiile europene în materie de libertate de exprimare şi de independenţă a tribunalelor pentru a beneficia de aceste fonduri.
„Acceptarea unei Europe cu valori la reducere, cu drepturi ieftine şi respectarea statului de drept la reducere, din partea noastră va fi ”nu””, a declarat prim-ministrul luxemburghez Xavier Bettel la sosirea sa.
„Pentru ca acest compromis să fie acceptabil pentru Polonia, trebuie să obţinem ceea ce am cerut de la început: nicio putere discreţionară pentru organismele UE, instituţiile UE cu privire la statul de drept”, a răspuns Mateusz Morawiecki în faţa media poloneze la Bruxelles.
”Țări avare şi egoiste”
La fel ca Ungaria, Polonia este atent urmărită de UE pentru subminarea valorilor europene precum libertatea presei şi independenţa puterii judiciare.
Executivul european a declanşat mai multe proceduri în ultimii ani împotriva Budapestei şi Varşoviei. Acordul privind bugetul multianual al UE trebuie aprobat în unanimitate de statele membre şi ratificat de Parlamentul European.
Prim-ministrul olandez Mark Rutte, liderul aşa-numitelor ţări „frugale” – Ţările de Jos, Suedia, Danemarca, Austria şi Finlanda – în bătălia ce are loc de vineri pentru fondurile de relansare, a insistat ca bugetul UE să fie legat de statul de drept.
Morawiecki s-a plâns, la rândul său, că o propunere de compromis privind fondul de relansare a fost „impusă de un grup de ţări avare şi egoiste, care văd lucrurile foarte îngust prin prisma propriilor interese”, notează AFP.