Polonia restricţionează învăţământul în limba maternă a minorităţii germane. Unde vor merge resursele?
Potrivit comunicatului ministerului, în bugetul de stat pentru acest an, aprobat săptămâna trecută de către preşedintele polonez Andrzej Duda, suma dedicată învăţământului în limba maternă germană a fost redusă de la suma iniţială de 240 de milioane de zloţi, la 200 de milioane de zloţi. Suma de 40 de milioane de zloţi rezultată va fi cheltuită în întregime pentru învăţământul în limba maternă pentru minoritatea poloneză din Germania, se arată în comunicat, potrivit mti.hu
Potrivit documentului, modul în care partea germană şi cea poloneză pun în aplicare, în domeniul învăţământului în limba maternă a minorităţilor, tratatul interguvernamental de bună vecinătate şi cooperare care a fost semnat în 1991, este disproporţionat. În comunicat se subliniază că Berlinul nu asigură organizarea şi finanţarea învăţământului în limba poloneză, la nivel federal. Mai exact, elevii din familiile poloneze pot beneficia de învăţământ în limba maternă finanţat de către stat doar în unele landuri germane.
În Germania trăieşte o comunitate poloneză de aproximativ 1,5-2 milioane de persoane
În prezent, în Germania trăieşte o comunitate poloneză formată din aproximativ 1,5-2 milioane de persoane, care nu se bucură în mod oficial de statutul de minoritate. Polonezii din Germania au fost privaţi de statutul de minoritate în baza unor decrete germane emise în septembrie 1939, după atacul din Polonia al lui Hitler.
Comunitatea poloneză de astăzi din Germania încearcă să reînvie tradiţia Rodlo, o organizaţie de dinainte de cel de-Al Doilea Război Mondial, care a reprezentat o minoritate poloneză de aproximativ 1 milion de persoane autohtone. În timpul războiului, majoritatea liderilor Rodlo au fost ucişi în lagărele de concentrare naziste germane, iar mulţi dintre membrii organizaţiei au fost trimişi de către germani pe frontul de est, de unde nu s-au mai întors niciodată.
După 1945, marile puteri au mutat graniţele Poloniei mai spre vest; teritoriile din est ale Germaniei au fost anexate Poloniei, iar mai mult de jumătate din Polonia a fost anexată Uniunii Sovietice. După acest moment, comunitatea poloneză din Germania s-a extins în urma relocării locuitorilor Sileziei, care aveau dublă identitate, iar mai târziu, şi în urma sosirii unor imigranţi care au plecat din Polonia din motive politice şi economice. În plus, în ultimii ani, în Germania a mai sosit un val de polonezi pentru muncă.