Klaus Iohannis s-a întâlnit în cadrul Summitului Iniţiativei celor Trei Mări, cu omologul său din Polonia, Andrzej Duda. Iată ce subiecte au abordat cei doi.
Klaus Iohannis susține interesele comune dintre România și Polonia
Klaus Iohannis a avut în cadrul I3M o importantă întâlnire oficială cu omologul din Polonia, Andrzej Duda. Oficialii au discutat despre interese de securitate și moduri de îmbunătățire a cooperării între țări.
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis joi, printr-un mesaj pe X, un rezumat al discuției. El susține că ambele părți doresc sporirea cooperării.
„Schimb de opinii cu preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, la Bucureşti, în marja Summitului Iniţiativei celor Trei Mări.
În calitate de parteneri strategici apropiaţi pe Flancul de Est, am discutat despre interesele comune de securitate şi despre modalităţile de a ne spori cooperarea bilaterală prin intermediul unor formate regionale eficiente formatului B9 şi Iniţiativei celor Trei Mări”, a transmis preşedintele Klaus Iohannis pe X.
Discuțiile au avut loc în cadrul celei de-a VIII-a ediţii a Summitului Iniţiativei celor Trei Mări (I3M)
Vă amintim că Președintele Klaus Iohannis a fost în aceste zile gazda celei de-a VIII-a ediții a Summitului Inițiativei celor Trei Mări (I3M) la Palatul Cotroceni.
La acest eveniment de înalt nivel, au participat reprezentanți din cele 12 state membre ale Inițiativei celor Trei Mări, și anume Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Slovenia și gazda evenimentului, România.
De asemenea, au fost prezenți partenerii strategici ai Inițiativei, cum ar fi Statele Unite, Comisia Europeană și Germania. Alți invitați speciali din țări precum Grecia, Ucraina, Republica Moldova, Japonia, Regatul Unit, Franța și Turcia au fost, de asemenea, prezenți.
Organizații internaționale importante, cum ar fi Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Banca Europeană de Investiții, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială, au trimis reprezentanți la acest eveniment.
România a devenit cel mai mare hub european de cereale
Anterior discuțiilor cu Polonia, șeful statului a avut o întrevedere și cu omologul său din Letonia, Edgars Rinkēvičs. Și în acest caz întâlnirea s-a axat pe consolidarea relațiilor dintre state și pe oferirea unu sprijin constant în războiul împotriva Rusiei.
„Discuții excelente cu Președintele Republicii Letonia, Edgars Rinkēvičs, cu privire la aprofundarea cooperării noastre bilaterale vibrante, la evoluțiile războiului împotriva Ucrainei, la consolidarea Flancului Estic al NATO, al Formatului B9 și a Inițiativei celor Trei Mări. Vom continua să sprijinim Ucraina și să asistăm Republica Moldova în aceste vremuri dificile”.
Cu această ocazie, Iohannis a explicat importanța consolidării conectivității civile, dar și militare între nordul și sudul Europei. În acest context, el a vorbit despre importanța României în privința transportului de cereale în regiune.
„În contextul războiului împotriva Ucrainei, datorită poziției strategice a Portului Constanța și a porturilor de pe Dunăre, România s-a transformat în cel mai mare hub european de cereale. Constanța este un reper și pentru alt proiect emblematic– calea ferată Rail2Sea, între Constanța și Gdansk”.
În urma discuțiilor, președintele României a vorbit și despre alte proiecte de infrastructură, precum Via Carpathia.
„Via Carpathia este un alt proiect strategic regional de infrastructură, care leagă portul lituanian Klaipeda, la Marea Baltică, de portul grecesc Salonic. Totodată, prin construirea reactoarelor 3 și 4 ale Centralei de la Cernavodă și dezvoltarea primei centrale de reactoare modulare mici din Europa și a doua din lume, România poate deveni un furnizor important de securitate energetică în plan regional și pentru întreaga Uniune Europeană”, a afirmat șeful statului, potrivit Gândul.